Ange ditt sökord

Risken att drabbas av astma är väsentligt förhöjd om sjukdomen förekommer hos föräldrarna. Foto: Shutterstock

Risken att drabbas av astma är väsentligt förhöjd om sjukdomen förekommer hos föräldrarna. Foto: Shutterstock

Gener förklarar barnastma – ökad risk om föräldrarna har astma

Genetiska faktorer kan påverka risken för astma, det visar forskning.

Annons:

Bakom forskningen ligger ett internationellt forskarlag, där bland andra forskare från Karolinska Institutet ingår. 

Genvarianter

Forskarlaget har hittat sex genvarianter som kan förklara närmare 40 procent av alla fall av astma hos barn. Så hög andel som 40 procent när det gäller inflytandet av genetiska faktorer är mycket ovanligt om man jämför med andra vanliga sjukdomar menar forskarna.

De identifierade generna är involverade i förmedling av information om slemhinneskada till immunsystemet samt i aktivering av luftvägsinflammation, det säger professor Göran Pershagen vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet, som lett den svenska delen av studien.

Ärflighet ger ökad risk

Man vet sedan tidigare att astma uppstår genom ett samspel mellan genetiska faktorer, livsstil och omgivande miljö.

Hos barn är astma ofta knuten till allergisk sensibilisering, men risken att drabbas är också väsentligt förhöjd om sjukdomen förekommer hos föräldrarna.

“Astmagener”

Även om en rad gener tidigare förknippats med astma och allergiutveckling har det saknats en tillräckligt stor studie för att kartlägga hela det mänskliga genomet i syfte att identifiera ”astmagener” hos både vuxna och barn.

Den nu publicerade studien är den första som kan göra anspråk på en fullständig genomlysning av kopplingen mellan specifika gener och risk för astma.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: