Ganglion (senknuta) – symtom, orsak och behandling

Ganglion (senknuta) – symtom, orsak och behandling

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-06-14
Författare: Stefan Nordström
Granskad av: Stefan Nordström

En ganglion (senknuta) är en vätskefylld bula som bildas kopplat till en led. De vanligaste platserna att få en senknuta är ovanpå handen eller foten.

Storleken på en ganglion varierar från ungefär som en ärta till några centimeter i diameter. Vanligtvis är det mer som en ärta. Senknutor är fyllda med ledvätska (synovialvätska). Senknutans storlek och hårdhet beror på mängden vätska som finns i den. En ganglion är ofarlig och brukar försvinna på egen hand inom några veckor.

Ett ganglion ovanpå den yttersta leden i fingret brukar kallas för mukös cysta. Mukösa cystor är vanligare hos äldre och kan ibland kopplas till artros.

Vad har en senknuta för symtom?

I de flesta fallen får man inga symtom av en senknuta förutom att den blir estetiskt synlig. Den kan göra ont eller vara öm. Rörligheten i handen kan vara lite sämre än vanligt.

Orsaker till ganglion

De exakta orsakerna till varför en ganglion är uppkommer är okända. Oftast uppkommer dem i samband med att man har överansträngt leden. Senknutor till följd av överansträngning är vanligast hos yngre fysiskt aktiva kvinnor (speciellt på ovansidan av handen).

En teori är att yttre belastning gör att vävnaden i leden bryts ned och blir till små cystor som sedan slås ihop till en större massa. Antagandet är att denna massa sedan buktar ut ur en svag plats i leden och blir till en senknuta.

Behandling av ganglion

Vanligtvis försvinner en senknuta när man vilar. Stick inte hål på en senknuta på egen hand eftersom det kan leda till infektioner. En senknuta som orsakar besvär kan punkteras och dräneras av en läkare. Ibland får man en spruta med kortison. Återkommande ganglion som orsakar besvär kan behöva opereras bort.

Behöver man söka vård när man har en senknuta?

I de flesta fall av ganglion behöver man inte söka vård. Om man har en senknuta som gör ont samtidigt som den blir röd och varm bör man kontakta en vårdcentral.

Granskad av: 
 

Veckans fråga

Hur många timmar uppskattar du att du vanligtvis sover en natt?

Nyhetsbrev

E-postadress