Ange ditt sökord

Det visade sig att försökspersoner som ätit låg GI-frukost kunde koncentrera sig bättre och hade bättre arbetsminne (ett slags korttidsminne) än den andra gruppen.  Foto: Shutterstock

Det visade sig att försökspersoner som ätit låg GI-frukost kunde koncentrera sig bättre och hade bättre arbetsminne (ett slags korttidsminne) än den andra gruppen. Foto: Shutterstock

Fullkornsbröd till frukost ökade koncentrationen

Den som äter fullkornsprodukter av korn eller råg till frukost, verkar få en bättre blodsockerreglering efter frukost, lunch och middag.

Annons:

Personer som ätit en frukost baserad på långsamma kolhydrater fick även en bättre koncentrationsförmåga under förmiddagen, det visar Anne Nilsson, vid enheten för Industriell Näringslära och Livsmedelskemi vid Lunds Tekniska Högskola, i sin avhandling. Att vissa fullkornsprodukter kan ha sådan effekt hela dagen är inte tidigare känt. Detta beror på en kombination av långsamma kolhydrater och en viss typ kolhydrater, kostfibrer, som passerar tarmen osmälta.

Hela korn hade bäst resultat 

Korn uppvisade klart bäst resultat av de fyra sädesslagen. I sina tester använde sig Anne Nilsson av kokt korn och hela korn i bröd. Men när kornet maldes till gröt blev effekten sämre, däremot gick det bra att klippa kornet.

Övervikt i kombination med stora svängningar i blodsockernivån ökar risk för åldersdiabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar.Vad vi äter och hur mycket vi rör oss har stor betydelse för risken att drabbas av ålderdiabetes. I studierna framkom även att rätt spannmål positivt kan påverka det metabola syndromet, som är ett samlingsnamn för ett tillstånd med allvarlig risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Jäser i tjocktarmen

Den som lider av metabola syndromet har förhöjda blodsocker- och insulinnivåer, förhöjda blodfetter, högt blodtryck och bukfetma. När man äter odigerbara kolhydrater fermenteras (jäses) de i tjocktarmen. Denna bakteriella process visade sig ha gynnsam effekt på en rad riskfaktorer för metabolt syndrom, såsom markörer för inflammation och insulinverkningsgrad.

Processen medförde även ökad mättnad. Anne Nilsson har även studerat sambandet mellan mental prestation och blodsockernivån efter måltid.

Frukost med lågt och högt GI 

Försökspersoner fick experimentella frukostmåltider med lågt respektive högt GI, och fick därefter utföra mentala prestationstester. Det visade sig att försökspersoner som ätit låg GI-frukost kunde koncentrera sig bättre och hade bättre arbetsminne (ett slags korttidsminne) än den andra gruppen.

I försöken framkom också att friska personer som reagerade med högre blodsockerstegring än genomsnittet efter en måltid, generellt presterade sämre.

Fakta fibrer

  • Odigererbara kolhydrater är kolhydrater som inte bryts ner i tunntarmen, utan når tjocktarmen där de blir näring åt tarmens bakterier. Där startar en jäsningsprocess som bildar komponenter som tycks och påverka både blodsockerreglering och mättnadskänslan positivt, de kan även bidra till att sänka inflammatoriska processer i kroppen, vilket i sin tur kan leda till en minskad risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: