Ange ditt sökord

Fruktjuice minskar risken för Alzheimer

Fruktjuice minskar risken för Alzheimer

Tre glas juice i veckan sammanföll med minskad risk att drabbas av Alzheimers sjukdom. Oklart är om den skyddande effekten finns i juicen eller om juicedrickare är hälsosammare i största allmänhet.

Annons:

Resultaten härrör från en amerikansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Medicine. Forskargruppen valde att studera invandrade japaner eftersom Alzheimers sjukdom är ovanlig i Japan men tycks öka hos japaner som flyttat till USA. Bland dem är det i stort sett lika vanligt förekommande som bland infödda amerikaner.

Något i miljön tycks alltså spela en viktig roll hos dessa personer, och de är därför intressanta att studera. Närmare 2 000 invandrade japaner, över 65 år, deltog i studien. De följdes under tio år, mellan 1992 och 2001. Forskarna kartlade bland annat deras kost-, motions och levnadsvanor. Ingen av deltagarna visade tecken på demens när försöket inleddes. Men under studiens gång drabbades 81 personer av Alzheimers sjukdom.

När forskarna gick analyserade sitt material fann de att risken för Alzheimers sjukdom var 76 procent lägre bland de personer som drack juice minst tre gånger i veckan, jämfört med dem som nöjde sig med något enstaka glas juice per vecka. I frukt- och grönsaksskal finns en grupp ämnen som kallas polyfenoler. De har antioxiderande egenskaper och kan enligt de amerikanska forskarna vara förklaringen till den minskade förekomsten av Alzheimers sjukdom som de kunde se bland juicedrickare.

En rimlig invändning är att juicedrickare kanske lever ett hälsosamt liv överhuvudtaget. Men sambanden kvarstod även sedan forskarna korrigerat för fysisk aktivitet, rökning, utbildningsnivå och ett antal andra kända riskfaktorer. Ungefär 20 procent av de personer forskarna studerade bar på en känd genetisk riskfaktor, apoE4. Hos dem var den skyddande effekten av mycket juicedrickande ännu tydligare.

Enligt flera teorier kan antioxiderande vitaminer som c-vitamin, e-vitamin och betakaroten minska risken att få Alzheimers sjukdom. Men Qi Dai och hans kolleger kunde inte se ett sådant samband. De pekar i stället ut en annan typ av antioxiderande ämnen, polyfenoler, som förekommer rikligt i frukt- och grönsaksjuice.

– I djurstudier och cellkultur har man sett att polyfenoler i juice skyddar nervceller mycket bättre än antioxiderande vitaminer. Så nu går vi vidare och tittar mer noggrant på halten av polyfenoler i blodet, säger Qi Dai i ett pressmeddelande.

Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, tycker att studien är spännande. Men han är inte helt övertygad om att juicen är enda förklaringen till forskarnas fynd:

– Det är en bra studie. Men resultaten kan nog ändå bero på att de som dricker mycket juice också lever ett mer hälsosamt liv. Det får framtida studier visa. Fast jag tror på att rätt föda, framför allt från medelåldern och framåt, kan minska risken för demens. Men tabletter och kosttillskott har ingen effekt alls, det har man sett i en massa studier.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: