Ange ditt sökord

Rätt mängd frukt och grönt påverkar ditt välmående, såväl fysiskt som psykiskt. Män behöver genrellt äta mer frukt och grönt än kvinnor. Foto: Shutterstock

Rätt mängd frukt och grönt påverkar ditt välmående, såväl fysiskt som psykiskt. Män behöver genrellt äta mer frukt och grönt än kvinnor. Foto: Shutterstock

Frukt och grönsaker gör dig lyckligare

Det finns ett starkt samband mellan att äta frukt och grönsaker och att du mår bra psykiskt. 

Annons:

Det menar brittiska forskare som står bakom en stor undersökning om hur konsumtion av frukt och grönsaker kan kopplas till vårt psykiska välmående.

Faktor som påverkar mest

Totalt hade studien närmare 14 000 deltagare. I studien undersökte forskarna vilka livsstilsvanor som kunde kopplas till mental hälsa. Man kunde till exempel se att rökning var dåligt för den mentala hälsan.

Den faktor som påverkar oss mest när det handlar om hur vi mår psykiskt visade sig dock vara konsumtionen av just frukt och grönsaker.

Mådde allra bäst

Forskarna kunde se ett starkt samband mellan konsumtion av frukt och grönt och psykiskt välmående. De personer som äter den rekommenderade mängden frukt och grönsaker (500 gram) mår enligt studien betydligt bättre än de som fått i sig för liten mängd.

Studien visade även att de deltagare som åt allra mest frukt och grönsaker också var de som mådde allra bäst.

Så får du i dig rätt mängd frukt och grönt

Enligt en tidigare svensk studie når vi svenskar inte upp till Världshälsoorganisationens minstanivå på 400 gram per dag. I Sverige är det rekommenderade dagliga intaget ännu högre, 500 gram, och enligt Livsmedelsverkets matvaneundersökning äter bara två av tio tillräckligt med frukt och grönt. Kvinnor får i snitt i sig 350 gram om dagen och den genomsnittlige mannen äter 300 gram frukt och grönt. Eva Warensjö Lemming är nutritionist på Livsmedelsverket och i en intervju med Aftonbladet förklarar hon hur du kan få i dig den rekommenderade mängden per dag.

– Vi brukar säga fem om dagen. Det kan vara ett par nävar med grönsaker här, en grönsakssoppa där och lite kokt broccoli till maten. Till det kan man dricka 100 gram juice, säger Eva Warensjö Lemming. Det finns inte några genvägar och du kan till exempel inte dricka en halv liter juice och tro att det är okej. Då får du bara näringsämnen från den frukten.

Eva Warensjö Lemming tycker att man ska försöka äta många olika saker då det är lätt att äta många varianter av frukt och grönt.

Annons:

Källor:

Major health-related behaviours and mental well-being in the general population: the Health Survey for England Saverio Stranges, Preshila Chandimali Samaraweera, Frances Taggart, Ngianga-Bakwin Kandala, Sarah Stewart-Brown, Aftonbladet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: