Ange ditt sökord

Från topp till tå – lungorna

Från topp till tå – lungorna

Man brukar säga att regnskogarna är jordens lungor. De håller vår planet vid liv – precis som våra egna lungor håller vår kropp igång. Lungorna hjälper till att förse blodet med syre och på samma gång avlägsna koldioxid. Koldioxid måste lämna kroppen då den annars skulle kunna förstöra kroppens celler. Syre i sin tur behövs för att våra celler ska fungera normalt.

Annons:

Lungorna består av lungblåsor som innehåller luft och gör att själva konsistensen på lungorna, är väldigt likt en tvättsvamp. Utanpå lungblåsorna ligger ett kapillärnät som består av små blodkärl. 

Lungorna

Lungornas funktion

Lungorna hänger fritt, skyddas av bröstkorgen och omger i sin tur ditt hjärta. Man kallar hela lungan för lungsäck samtidigt som den genom naturliga fåror delas upp i så kallade lunglober. Lungorna är elastiska vilket gör att de kan expandera (när du andas in) och dras samman (när du andas ut). In- och utandning styrs via signaler från andningscentrum. 

Lungorna verkar inte enbart av sig själva, de behöver sammankopplas med resten av ditt andningssystem där näsan, luftstrupen och luftrören spelar en viktig roll. Alveolerna är små blåsor som finns inne i lungorna och är flera miljoner i antal. Runt om alveolerna finns kroppens minsta blodkärl, kapillärerna. Alveoler och kapillärer är konstruerade så att de lätt kan låta syre och koldioxid passera. 

Det är när blodet rinner genom kapillärerna som syret tas upp och transporteras runt i kroppen till alla celler. Koldioxid som vi inte behöver följer med utandningsluften ut. Vi kan inte vara utan syre mer än någon minut innan hjärnan drabbas av allvarliga komplikationer, så ta hand om lungorna!

Fakta om dina lungor

  • Utrymmet mellan lungorna heter mediastiunum. Där finns dina lymfkörtlar, viktiga blodkärl (stora kroppspulsådern till exempel), hjärtat, matstrupen och luftstrupen.
  • Varje lunga innehåller cirka 400 miljoner lungblåsor (aveoler).
  • Höger lunga har tre så kallade lober och vänster lunga två. Dessa delas in av fåror i lungvävnaden.
  • Ungefär en halv liter luft strömmar in och ut ur lungorna vid varje normalt andetag.
  • När du vilar andas du cirka tolv gånger per minut.
  • En av de enskilt farligaste hoten mot människans lungor är rökning. Läs mer om rökavvänjning på www.doktorn.com/rökavvänjning.

Källor: 1177.se och Cancerfonden.se

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: