Ange ditt sökord

Fotbollsträning stärker både hjärta och ben och är en särskilt bra sport för 55-70-åringar som har eller är på väg att utveckla diabetes.  Foto: Shutterstock

Fotbollsträning stärker både hjärta och ben och är en särskilt bra sport för 55-70-åringar som har eller är på väg att utveckla diabetes. Foto: Shutterstock

Fotbollsträning kan förbättra hjärt- och benhälsan hos äldre

Seniorer kan stärka både ben och hjärta genom att spela fotboll några gånger i veckan. Särskilt bra effekt har det för personer med diabetes.

Annons:

Det visar en studie från södra Danmarks universitet och Färöarnas universitet

Fotboll extra bra träningsform

Att träning är bra för hälsan är inte direkt någon nyhet, men för personer som lever med diabetes, eller som riskerar att utveckla sjukdomen, kan valet av träning spela roll. 

I den aktuella studien har man sett särskilt bra effekter av fotbollsträning, som ju inte är en så vanlig sport att utöva bland medelålders och äldre människor. Men baserat på studieresultatet så borde det kanske bli det.

Fotbollsträning och kostråd

I studien deltog 50 personer, hälften kvinnor och hälften män i åldrarna 55-70 år. Gemensamt för deltagarna var att de hade dålig hälsa sett till hjärta och ben. Samtliga visade även tecken på diabetes, var överviktiga och var överlag i dålig fysisk form. 

Testpersonerna delades in i en fotbollsgrupp och en kontrollgrupp. Under en 16-verckorsperiod fick båda grupperna hjälp med att se över sina kostvanor, men fotbollsgruppen fick även träna fotboll två gånger i veckan i 30-60 minuter. 

Gav starkare hjärta och ben

Efter testperioden kunde man dra slutsatsen att fotbollsträningen hade gjort skillnad. För personerna i fotbollsgruppen hade kombinationen med fotboll och kostrådgivning varit ett vinnande koncept; de hade förbättrat sin ben- och hjärthälsa. 

Forskarna menar därför att fler 55-70-åringar borde börja träna fotboll, speciellt om man har eller är på väg att utveckla diabetes, eftersom just diabetes kan ge en ökad risk för att bryta ben i kroppen. 

Annons:

Källor:

Metro.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: