Fotbollsträning kan förbättra hjärt- och benhälsan hos äldre

Fotbollsträning kan förbättra hjärt- och benhälsan hos äldre

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2018-09-28
Författare: Moa Järefäll

Seniorer kan stärka både ben och hjärta genom att spela fotboll några gånger i veckan. Särskilt bra effekt har det för personer med diabetes.

Det visar en studie från södra Danmarks universitet och Färöarnas universitet

Fotboll extra bra träningsform

Att träning är bra för hälsan är inte direkt någon nyhet, men för personer som lever med diabetes, eller som riskerar att utveckla sjukdomen, kan valet av träning spela roll. 

I den aktuella studien har man sett särskilt bra effekter av fotbollsträning, som ju inte är en så vanlig sport att utöva bland medelålders och äldre människor. Men baserat på studieresultatet så borde det kanske bli det.

Fotbollsträning och kostråd

I studien deltog 50 personer, hälften kvinnor och hälften män i åldrarna 55-70 år. Gemensamt för deltagarna var att de hade dålig hälsa sett till hjärta och ben. Samtliga visade även tecken på diabetes, var överviktiga och var överlag i dålig fysisk form. 

Testpersonerna delades in i en fotbollsgrupp och en kontrollgrupp. Under en 16-verckorsperiod fick båda grupperna hjälp med att se över sina kostvanor, men fotbollsgruppen fick även träna fotboll två gånger i veckan i 30-60 minuter. 

Gav starkare hjärta och ben

Efter testperioden kunde man dra slutsatsen att fotbollsträningen hade gjort skillnad. För personerna i fotbollsgruppen hade kombinationen med fotboll och kostrådgivning varit ett vinnande koncept; de hade förbättrat sin ben- och hjärthälsa. 

Forskarna menar därför att fler 55-70-åringar borde börja träna fotboll, speciellt om man har eller är på väg att utveckla diabetes, eftersom just diabetes kan ge en ökad risk för att bryta ben i kroppen. 

 

Veckans fråga

I söndags ställde vi om klockan - tycker du att Sverige bör avskaffa vinter- och sommartid?

Nyhetsbrev

E-postadress