Ange ditt sökord

Av den energin svenska barn får av maten kommer 22 procent från socker. Foto: Shutterstock

Av den energin svenska barn får av maten kommer 22 procent från socker. Foto: Shutterstock

Forskarna: Barn äter för mycket socker

Även om resultaten varierar mellan länderna är konsumtionen av kraftigt sockrade livsmedel som läsk och godis generellt för hög bland europeiska barn.

Annons:

Det visar en omfattande europeisk studie vars svenska del leds från Göteborgs universitet.

Ett hekto sockerarter per dag

Studien bygger på intervjuer med föräldrar till 9 500 barn mellan 2 och 9 år om vad deras barn ätit det senaste dygnet. Intervjuerna som genomfördes i åtta europeiska länder kompletterades med uppgifter om vad barnen ätit i förskola eller skola.

Resultatet visar att europeiska barn äter tre hekto sockerrika livsmedel per dag och får sammanlagt i sig ett hekto sockerarter per dag. 

Kulminerar under helgen

Intaget av sockerrika livsmedel som godis, kakor och läsk är högt alla veckodagar men ökar på fredagen och kulminerar under helgen. Däremot varierande inte barnens totala energiintag mellan veckans dagar.

Det tyder på att sockerintaget på helgerna sker på bekostnad av att barnen får i sig mindre mängd energi från andra livsmedel. Det konstaterar Christel larsson, professor vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap. I genomsnitt åt de europeiska barn som ingick i studien 308 gram sockerrika livsmedel och konsumerade nära 97 gram sockerarter varje dag i form av ”vanligt” socker, fruktos och laktos. Det innebär att i genomsnitt 26 procent av den energi barnen får av maten kommer från socker. 

Viktigt med förebyggande arbete

Av de åtta länderna hamnar svenska barn i mitten av listan när det kommer till sockerintag. Lägst sockerintag har estländska barn medan tyska barn har högst sockerintag. 

Forskarna hoppas nu att resultatet ska kunna användas som underlag i förebyggande arbetet mot att minska tillgängligheten och intaget av sockrade livsmedel samtidigt som man ger stöd till mer hälsosamma matvanor. Det gäller framförallt under fredagar och helgdagar då man ser att sockerintaget ökar.

Största hälsofaran

Största hälsofaran är att man i tidig ålder vänjer sig vid ett högt intag av sockerrika livsmedel som ger mycket energi men lite näringsämnen. Detta kan leda till negativa konsekvenser för tandhälsan men även till ökad risk för övervikt om obalans i energiintag och fysisk aktivitet förekommer under längre tid.

Christel Larsson menar att stödet till familjer att välja mindre sockerrika livsmedel är en samhällsfråga och att man måste hjälpa föräldrar att sätta rimliga gränser under fredagar och helgdagar. Samtidigt måste man bli bättre på att tillhandahålla hälsosamma och goda alternativ. Även skolan har en viktig roll i att öka barn och ungdomars möjlighet och förmåga att själva välja mer hälsosamma alternativ. 

Annons:

Artikeln "European children's sugar intake on weekdays versus weekends: the IDEFICS study" publiceras i tidskriften European Journal of Clinical Nutrition.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: