Ange ditt sökord

Alzheimers sjukdom påverkar de delar av hjärnan som hjälper oss att hålla oss vakna på dagen.  Foto: Shutterstock

Alzheimers sjukdom påverkar de delar av hjärnan som hjälper oss att hålla oss vakna på dagen. Foto: Shutterstock

Forskare varnar: Tupplurar kan vara ett tidigt tecken på demens

Alzheimers sjukdom bryter redan i ett tidigt skede ner de områden i hjärnan som hjälper oss att hålla oss vakna. Tupplurar på dagtid kan därför visa sig vara ett tidigt tecken på demens.

Annons:

Det konstaterar forskare vid vid University of California, San Francisco, USA i en artikel som publicerats i tidskriften Alzheimer´s and Dementia.

Ofta trötta dagtid

Minnesproblem är det som vanligast förknippas med Alzheimers sjukdom men forskare och vårdgivare har sett att många av de som senare utvecklar sjukdomen har varit trötta dagtid och tagit återkommande tupplurar i ett tidigare skede.

Detta är något som verkar ha uppstått långt före att minnesproblemen ens börjat märkas.

Påverkar delar av hjärnan

Forskarna konstaterar nu att det verkar som om Alzheimers sjukdom redan på ett tidigt stadium påverkar de delar av hjärnan som hjälper oss att hålla oss vakna på dagen.

Ett återkommande och tillika frekvent sovande dagtid, så kallade tupplurar, skulle därför kunna utgöra ett första tecken på Alzheimers sjukdom, särskilt om det sker även när du har sovit gott på natten.

Bryter ner områden i hjärnan

Tau är ett protein som förekommer i samband med Alzheimers sjukdom. Ämnet ansamlas och bryter ner de hjärnregioner som hjälper oss att hålla oss vakna. I den publicerade artikeln har forskarna mätt nivåerna av tau i tre olika hjärnregioner som är involverade i vår förmåga att hålla oss vakna dagtid.

Mätningarna visade att alla hjärnor hade stora mängder tau i dessa tre områden och att de tre regionerna hade förlorat så mycket som 75 procent av sina nervceller, jämfört med de friska kontrollerna. Enligt studien är det alltså inte bara ett enda område i hjärnan som främjar vår vakenhet som påverkas av sjukdomen, utan “hela systemet”. På så sätt, skriver forskarna, har hjärnan inte ens chans att kompensera för förlusten.

“Det verkar som att detta system som främjar vakenhet är särskilt sårbart vid Alzheimers sjukdom. Att förstå varför är något som vi måste följa upp i kommande forskning”, säger Jun Oh, en av forskarna bakom studien i ett uttalande.

Fakta Alzheimers sjukdom

  • Ungefär 100 000 svenskar lider av Alzheimers sjukdom. Sjukdomen drabbar främst äldre personer; cirka 10 000 personer som har sjukdomen är under 65 år.
  • Globalt räknar man med att minst 30 miljoner människor har alzheimer. Den har beskrivits som en av världens dyraste sjukdomar, och satsningarna på att hitta botemedel följs intensivt i finansvärlden.
  • Vid Alzheimers dör hjärnans nervceller onormalt snabbt och förekomsten av så kallade senila plack är osedvanligt omfattande.
  • Sjukdomen är uppkallad efter den tyske patologen och psykiatern Alois Alzheimer (1864–1915), som beskrev den i början av 1900-talet.
Annons:

Källor:

Aftonbladet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: