Ange ditt sökord

Minskad användning av våtservetter skulle kunna förebygga risken för födoämnesallergier menar forskarna. Foto: Shutterstock

Minskad användning av våtservetter skulle kunna förebygga risken för födoämnesallergier menar forskarna. Foto: Shutterstock

Forskare: Våtservetter kan öka risken för allergier

Våtservetter kan bidra till att öka risken för barn att drabbas av allergier mot olika födoämnen som till exempel nötter.

Annons:

Det konstaterar amerikanska forskare i en studie som publicerats i tidningen Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Natriumdodecylsulfat ligger bakom

Natriumdodecylsulfat är ett ämne som används för att få en förtjocknande och kummande effekt och som används i bland annat tvål, tandkräm och även våtservetter.

Då ämnet visat sig störa det skyddande fettlagret i huden kan det leda till att huden lämnas öppen för exponering av vissa ämnen, till exempel födoämnen.

Undersökt allergiska reaktioner

Forskarna bakom studien har undersökt hur allergiska reaktioner för olika miljö- och födoämnesallergier kan uppstå via exponering i huden. Studien genomfördes på möss för att se hur de allergiska reaktionerna uppkom i kombination med att de hade utsatts för olika ämnen på huden. Det visade sig att mössen fick svåra allergiska reaktioner på dessa ämnen både på huden och i tarmarna samt fick vad man identifierade som en allergisk chock.

Med andra ord om huden saknar det skyddande och barnet kommer i kontakt med till exempel nötter, ägg eller andra vanliga födoämnen som kan ge allergier så kan detta leda till en allergisk reaktion. Samma sak gäller även för till exempel dammallergi.

Minska användningen av våtservetter

Allmänt råder nu forskarna föräldrar att tvätta händerna noga innan man rör på spädbarn om man tidigare har varit i kontakt med mat eller andra ämnen som kan ge upphov till allergiska reaktioner. Vidare ser man även att man begränsar användadet av våtservetter som lämnar tvålspår kvar på huden och ser till att skölja av med rinnande vatten istället.

Förhoppningen är att man nu med vidare studier i framtiden ska komma fram till sätt att förhindra att födoämnesallergi hos barn överhuvudtaget uppstår.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: