Ange ditt sökord

Cirka 300 000 personer i Sverige har psoriasis. I motsats till vad man tidigare trott kan psorasis visa sig kunna självläka. Foto: Shutterstock

Cirka 300 000 personer i Sverige har psoriasis. I motsats till vad man tidigare trott kan psorasis visa sig kunna självläka. Foto: Shutterstock

Forskare: Psoriasis kan självläka

I dag inleds en internationell kongress i Stockholm om psoriasis och psoriasisartrit. Arrangörerna räknar med tusen deltagande forskare från hela världen och på konferensen kommer ny forskning lyftas fram, forskning som bland annat pekar på att det skulle kunna gå att leva med psoriasis utan symtom och att psoriasis kan självläka.

Annons:

Mona Ståhle, professor vid Karolinska institutet har lett forskningen som presenteras under konferensen.

125 miljoner drabbade

Världshälsorganisationen uppgraderade nyligen psoriasis till att vara en så kallad systemsjukdom. Det betyder att psoriasis kan drabba flera organ i kroppen och kan ge följdsjukdomar som till exempel diabetes, psorias-artrit och hjärt- och kärlsjukdomar.

Av de 125 miljoner personer i världen som lever med psoriasis räknar man med att cirka 300 000 är svenskar. I den forskningsgrupp som Mona Ståhle har lett och som har följt patienterna i 10-15 års tid ingår 750 av dessa.

Kan bli av med psoriasis

Psorasisis har ansetts vara en kronisk sjukdom vilket betyder att om du väl har fått psoriasis får du leva med sjukdomen livet ut. När Mona Ståhle och hennes kollegor studerade patienterna i forskningsgruppen kunde man istället se att i vissa fall så kan psoriasis faktiskt läka ut.

Med läka ut menar man att du som patient helt blir av med din psoraisis.

Sjukdomen försvann av sig självt

Till SVT Nyheter säger Mona Ståhle att ungefär tio procent av de patienter man följt bara hade en enda episod av psoriasis och ingen mer. Enligt Mona Ståhle är det ingen behandling som fått psoriasis att läka utan sjukdomen har försvunnit av sig självt.

Studien, som inte är publicerad än, presenteras under den pågående världskongressen i Stockholm och tyder på att ett förändrat synsätt på psorasis som livslång sjukdom kan vara aktuellt.

Annons:

Källor:

Svt Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: