Ange ditt sökord

Smala personer visade sig överlag ha få så kallade riskgener, men också en del gener som direkt skyddar mot övervikt. Foto: Shutterstock

Smala personer visade sig överlag ha få så kallade riskgener, men också en del gener som direkt skyddar mot övervikt. Foto: Shutterstock

Forskare: Du har mindre kontroll över din vikt än du kanske tror

För dig som vill, och försöker, hålla dig hälsosamt smal men har svårt att lyckas samtidigt som du ser andra som äter hursomehelst utan att gå upp i vikt finns nu en tydlig förklaring till detta.

Annons:

Förklaringen kommer i en ny studie från universitetet i Cambrige och som publicerats i tidskriften PLOS Genetics. Syftet med studien är att hjälpa personer som har problem med sin vikt.

Jämförde DNA

Forskarna jämförde DNA från omkring 14 000 personer och delade in dessa i tre grupper; smala, normalviktiga och överviktiga.

Man jämförde generna och konstruerade ett poängsystem som baserades på ens “genetiska risk” för övervikt.

Gener hjälper till

Resultatet visade att den genetiska risken för övervikt var hög hos de som var överviktiga och låg hos de personer som var smala. Smala personer visade sig överlag ha få så kallade riskgener, men också en del gener som direkt skyddar mot övervikt. Generna som forskarna kopplar till magerhet bidrar till att hålla smala personer smala helt enkelt.

Vikten styrs till 40 procent av gener menar forskarna bakom studien som samtidigt konstaterar att även om personer som har svårt för att gå upp i vikt kan äta vad som helst utan att vikten påverkas så betyder det inte att det är hälsosamt, det man stoppar i sig. Det är fortfarande en aspekt att ta hänsyn till.

Vikten är komplicerad

Man vet att det finns livsstilsfaktorer som påverkar vikten, till exempel vad vi stoppar i oss, dricker, hur mycket vi rör på oss eller inte rör på oss och vissa sjukdomstillstånd. Det gäller både om man har lite för mycket vikt och om man väger lite för lite. Samtidigt menar forskarna bakom studien att vi gärna dömer och kritiserar personer för vikten, något som man inte bara bör udvika för att det påverkar personers självkänsla negativt utan även för att det finns flera mekaniker bakom vikten.

Forskarna konstaterar att vetenskapen visar att det är väldigt komplicerat med vikten och att vi faktiskt har mycket mindre kontroll över vår vikt än vi tror.

Annons:

Källor:

CNN

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: