Ange ditt sökord

För att kartlägga smittan behöver man hjälp med att spåra alla som kan ha utsatts för smittan. Det är personer som har varit på Sahlgrenska universitetssjukhuset, jobbat där eller varit där smittan kan ha varit. Foto: Shutterstock

För att kartlägga smittan behöver man hjälp med att spåra alla som kan ha utsatts för smittan. Det är personer som har varit på Sahlgrenska universitetssjukhuset, jobbat där eller varit där smittan kan ha varit. Foto: Shutterstock

Flera fall av mässling i Sverige – smittspårning pågår

Efter att ännu ett fall av mässling har konstaterats på Sahlgrensa universitetssjukhuset i Göteborg är man nu uppe i totalt åtta fall och har gått upp i beredskapsläge.

Annons:

Sjukhuset anser ändå att situationen är under kontroll.

Begränsat utbrott

Anne Olmarker är jourhavande sjukhusdirektör och säger i ett pressmeddelande att man bedömer utbrottet som begränsat med totalt åtta konstaterade fall. Mässling är en allvarlig och mycket smittsam sjukdom men Anne Olmarker menar att det inte finns någon anledning till allmän oro utan man fortsätter att bedriva smittspårning i de specifika fallen.

Sahlgrenska universitetssjukhuset är dock fortsatt försätt i stabsläge eftersom man anser att det finns risk att fler fall upptäcks.

Smittspårning pågår för fullt

Smittan upptäcktes första gången den 10 december efter att en patient som var ovaccinerad sökte vård. Sedan dess har fler fall upptäckts och man är just nu uppe i åtta fall. Även om de bekräftade fallen är få så kan antalet personer som utsatts för smittan uppgå till flera hundra.

Anders Goliger, sjukhusets kommunikationsdirektör sa under juldagen att man nu inlett ett omfattande arbete för att spåra smittan.

Ska kontakta 1177

För att kartlägga smittan behöver man hjälp med att spåra alla som kan ha utsatts för smittan. Det är personer som har varit på Sahlgrenska universitetssjukhuset, jobbat där eller varit där smittan kan ha varit. Sahlgrenska universitetssjukhuset uppmanar alla som tror att de kan vara smittade att kontakta 1177.

– Dessa personer ska inte sitta i väntrummen till följd av smittorisken. Om man ändå söker sig till våra akutmottagningar på sjukhuset ska man vara uppmärksam på att det finns informationsskyltar och extra vårdpersonal vid ingångarna till akutmottagningarna. Vårdpersonalens uppgift är att fråga om mässlingssymtom och vaccinationsstatus, säger Anne Olmarker.

Om du inte har haft kontakt med någon som har mässlingen behöver du däremot inte vara orolig men är du osäker, kontakta din vårdmottagning för mer information och råd.

Symtom vid mässling

  • Hög feber.
  • Torrhosta.
  • Ögonirritation och ljuskänslighet.
  • Efter någon dag uppträder ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag – som börjar i ansiktet och sprider sig ner på bål och resten av kroppen.
  • Ett annat tidigt symtom är vita små fläckar på munslemhinnorna: Kopliks fläckar.
  • Småbarn drabbas ofta av andningsbesvär. De infekterade slemhinnorna kan bli sekundärinfekterade med bakterier. Det kan leda till öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation.

Fakta stabsläge

Vid allvarliga händelser måste sjukvården anpassas efter uppgiften. Därför finns det tre så kallade beredskapslägen inom hälso- och sjukvården. Stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge. Samtliga tre lägen betyder en förhöjd beredskap inom sjukvården.

  • Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
  • Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.
  • Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.
Annons:

Källor:

Sahlgrenska universitetsjukhuset, SVT Nyheter, Aftonbladet, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: