Ange ditt sökord

Att ta hunden eller katten på resan är ett angeläget ämne för många svenskar då det beräknas finnas cirka 784 000 hundar respektive 1 159 katter i landet. Foto: Shutterstock

Att ta hunden eller katten på resan är ett angeläget ämne för många svenskar då det beräknas finnas cirka 784 000 hundar respektive 1 159 katter i landet. Foto: Shutterstock

Fler vill resa utomlands med sin hund eller katt

Fler skulle vilja resa utomlands med sin hund eller katt. Åtta procent gör det men dubbelt så många vill.

Annons:

Det visar en SIFO-undersökning som Evidensia Djursjukvård låtit göra.

Krångliga regler

Alla hundar och katter måste ha ett pass för att kunna resa utomlands, men många upplever reglerna kring passen är både omständiga och krångliga.

Just att ta med sin hund eller katt på resan är ett angeläget ämne för många svenskar då det beräknas finnas cirka 784 000 hundar respektive 1 159 katter i landet.

Några orsaker till att man vill resa med sitt djur

Enligt undersökningen är det 7 % som har tagit med sin hund utomlands och 1 % som tagit med katten. 14 % skulle vilja ta med hunden och 4 % önskar ta med katten (vissa skulle vilja ta med både hunden och katten). Man ställde även frågan om varför man ville resa utomlands med sitt djur och några av svaren blev:

  • Familjen har stuga i Norge, Danmark eller Finland.
  • Man jagar utomlands, exempelvis i Danmark.
  • Man ställer ut utomlands. Årets världsutställning är till exempel i Italien.

Råd från veterinären

Evidensias veterinär Marie Göransson har några råd till dig som är djurägare och vill ta med ditt djur på en utlandsresa.

  • Först och främst är det bra att förbereda sig i god tid och kontrollera vilka vaccinationer och annat som behövs.
  • Beroende på hur du reser så kan det även ta extra tid att till exempel reservera plats på exempelvis flyg.
  • För resa inom EU måste djuret vara ID-märkt och rabiesvaccinerat.

Marie Göransson påminner också om att ta med myggnät eller håll hunden inne på kvällen och att gå igenom pälsen regelbundet för att ta bort eventuella fästingar.

Risker med en utlandsresa

Fyra otrevliga risker utomlands (syd- och mellaneuropa) för din hund eller katt:

  • Brun hundfästing som kan sprida smitta.
  • Sandmyggan som kan sprida leishmania.
  • Stickmyggan som kan ge hjärtmask.
  • Rävens dvärgbandmask, som kan spridas med räv och hund till människa.

Ett bra tips är att använda dig av Jordbruksverkets hemsida, www.jordbruksverket.se där det finns såväl fakta kring att ta med sig djur på utlandsresor som länkar till veterinärmyndigheter i alla EU-länder. Du kan även höra med respektive lands ambassad om vilka regler som gäller för det land som just du och ditt djur vill resa till.

Resa är inte för alla

Sist men inte minst, glöm inte att alla djur inte trivs med att resa. Är din hund eller katt ovan med att resa kan det bli ett stressmoment och istället. vara negativt för ditt djur. Ställ frågan innan du bestämmer dig för att ta med ditt husdjur på resan om det verkligen är nödvändigt eller om det finns någon annan lösning.

Om du tar med hunden eller katten på resan, se till att vara ordentligt påläst både kring regler och hur du får ditt djur att slappna av på resan.

Annons:

Källor:

Evidensia. För att underlätta för djurägare har Evidensia tagit fram en folder med goda råd kring att resa med djur. Foldern finns här.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: