Ange ditt sökord

Kikhosta ger en intensiv och långvarig hosta och kan vara mycket allvarligt för de yngsta spädbarnen. Foto: Shutterstock

Kikhosta ger en intensiv och långvarig hosta och kan vara mycket allvarligt för de yngsta spädbarnen. Foto: Shutterstock

Fler fall av kikhosta – viktigt att vaccinera i tid

Folkhälsomyndigheten har konstaterat att antalet fall av kikhosta har ökat under augusti månad, en ökning som spås kvarstå under hela hösten. Kikhosta ger en intensiv och långvarig hosta och kan vara mycket farlig för de yngsta spädbarnen. Vaccination är en förebyggande åtgärd som kan vara avgörande.

Annons:

I augusti i år konstaterades 90 fall av kikhosta varav 12 var hos spädbarn.

Viktigt med vaccination

Kikhosta är en smittsam sjukdom som ger en intensiv och långvarig hosta och kan vara mycket allvarligt för de yngsta spädbarnen. Nästan alla barn i Sverige är vaccinerade men vaccinet är relativt kortvarigt jämfört med andra vacciner även om det ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. För att förebygga sjukdom hos de minsta är det viktigt att spädbarn vaccineras i tid och får behandling.

– Det är viktigt att dessa små barn får behandling snabbt, och att gravida kvinnor med hosta provtas och behandlas för kikhosta för att minska risken att barnet smittas efter födseln, säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Sjukhusvistelse och komplikationer vid kikhosta är vanligast hos de allra yngsta som ännu inte fått något vaccin. Redan den första dosen vaccin ger skydd mot kikhosta och därför är det viktigt att den ges så tidigt som möjligt, från 2,5 månaders ålder. Spädbarn som är yngre än sex månader, ska om de utsatts för smitta, behandlas snabbt med antibiotika även i förebyggande syfte.

Säsongsökning som förväntas kvarstå

De tre senate åren har Folkhälsomyndigheten sett att det totala antalet fall av kikhosta inte har ökat men man har kunnat konstatera att det i augusti förekommer fler fall. Den här ökningen kallas för “säsongsökning” och är något som myndigheten spår kommer kvarstå under hösten.

– Småbarn smittas för det mesta av personer i den närmaste omgivningen som oftast inte är medvetna om att de har kikhosta. För att förebygga sjukdom hos de minsta ska man vara uppmärksam när personer som har nära kontakt med spädbarn har långvarig hosta, säger Bernice Aronsson.

Framför allt gäller det föräldrar och syskon, men också vårdpersonal på exempelvis förlossningsavdelningar och barnavårdscentraler. Vid långvarig hosta och misstanke om kikhosta är det viktigt att uppsöka sjukvård för provtagning och behandling.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: