Ange ditt sökord

Fler äldre med prostatacancer erbjuds botande behandling

Fler äldre med prostatacancer erbjuds botande behandling

Varje år upptäcks cirka 9 000 nya fall av prostatacancer, den vanligaste cancerformen i Sverige. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män.

Annons:

En analys från Nationella prostataregistret (NPCR) visar att allt fler män över 70 år med högrisktumörer erbjuds botande behandling, ofta en kombination av hormon- och strålbehandling. 2008 fick mer än en tredjedel av patienterna i 70-75-årsåldern sådan behandling. Fram till i slutet av 1990-talet var detta ovanligt

– En orsak till förändringen är att man numera erbjuder mer individuellt anpassade cancerbehandlingar, säger docent Ola Bratt i Nationella prostatacancerregistrets styrgrupp. En annan viktig faktor som spelar in är att män lever längre. En sjuttioåring har i dag lika lång återstående livslängd som en 65-åring hade år 1990. Dessutom har behandlingarna blivit effektivare. Nya metoder ökar chansen att bli botad och biverkningarna är färre.

Fakta

Nationella prostatacancerregistret och PCBaSe förvaltas av Regionalt Onkologiskt Centrum (ROC) som är en fristående enhet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. ROC ansvarar för regional cancerregistrering och bidrar till kvalitetsutvecklingen i cancervården genom att ge ut vårdprogram, administrera regionala och vissa nationella kvalitetsregister och ge stöd till forskningsstudier. Verksamheten finansieras av de sju landsting som ingår Uppsala/ Örebroregionen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: