Ange ditt sökord

Fetma ökar bland kvinnor

Fetma ökar bland kvinnor

Sedan 2004 har antalet kvinnor med fetma ökat med drygt 100 000 personer. Det visar nya uppgifter från Statens folkhälsoinstitut. Utvecklingen understryker behovet av förebyggande åtgärder, till exempel kostråd på recept.

Annons:

Personer med ett Body mass index (BMI) över 30, ökar bland svenska kvinnor. I absoluta tal handlar det om en ökning från cirka 378 000 personer år 2004, till cirka 490 000 personer under 2007. I procent går utvecklingen från elva procent till 14 procent år 2007. Andelen män med fetma är relativt oförändrad på elva procent under samma period.

– Det är en oroande utveckling och det ser ut som om vi har en nyrekrytering från normalviktiga till överviktiga och från överviktiga till feta bland kvinnorna, säger Gunnar Johansson, kostexpert på Folkhälsoinstitutet.

Statistiken ger inga svar till orsakerna bakom ökningen. Men utvecklingen understryker vikten av att hitt a effektiva förebyggande åtgärder. En sådan är att läkare och sjuksköterskor börjar ordinera livsstil på recept.

– Just nu drivs ett nordiskt utvecklingsarbete för att få sjukvårdens personal att diskutera kostfrågor vid livsstilssamtal med patienter. Idag arbetar man på liknande sätt med att skriva ut fysisk aktivitet på recept, säger Gunnar Johansson.

Andelen överviktiga, personer med ett BMI mellan 25 och 30, ligger relativt stabilt, 42 procent av männen och 26 procent av kvinnorna under 2007. Männen är totalt sett fortfarande mer överviktiga än kvinnorna. 53 procent av svenska män är antingen feta eller överviktiga, motsvarande siffra för kvinnorna är 40 procent.

Statistiken är hämtad ur den årligt återkommande Folkhälsoenkäten som Folkhälsoinstitutet genomför. 2007 har den riktat sig till 10 000 svenskar i åldern 16-84 år som lämnat uppgift er om bland annat sin vikt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: