Ange ditt sökord

Vid besök hos en sjuksköterska kan patienten få hjälp med mycket, till exempel omläggning av sår.  Foto: Shutterstock

Vid besök hos en sjuksköterska kan patienten få hjälp med mycket, till exempel omläggning av sår. Foto: Shutterstock

Förslag: gratis sjuksköterskebesök för dig över 65

Ett nytt förslag i Västra Götaland föreslår att alla som är över 65 år får träffa sjuksköterskor avgiftsfritt. 

Annons:

Detta föreslår nu Socialdemokraterna med stöd av andra partier.

Ska avlasta vården

Brukar du betala patientavgiften för att få träffa en sjuksköterska på din vårdcentral? Snart kan det bli avgiftsfritt för dig som är över 65 år och som bor i Västra Götaland. Tanken med det presenterade förslaget är att vården ska kunna avlastas eftersom förhoppningen är att minska de onödiga besöken på akutmottagningar.

Många av de återbesök som sker på akutmottagningarna är av den typen att de skulle kunna hanteras av övrig sjukvård. Vid besök hos en sjuksköterska kan patienten få hjälp med mycket, till exempel omläggning av sår och injektioner av olika slag.

Flera partier vill ha gratis besök

Förslaget har blivit godkänt hos hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Nu föreslår även regionsstyrelsen att förslaget om gratis besök ska godkännas.

Socialdemokraterna har dessutom fått stöd i frågan av Vänsterpariet och Sverigedemokaterna, vilket innebär att förslaget nu är ett steg närmre verklighet.

Stort intäktsbortfall

Även om sjuksköterskebesök kan underlätta akutenmottagningarna innebär det en kostnad. 

Om alla över 65 får besöka sjuksköterska avgiftsfritt skulle innebära ett intäktsbortfall på cirka 15,5 miljoner kronor. Inom Västra Götalandsregionen är I dag avgiften för sjuksköterskebesök 50 kr för den vårdcentralen man är listad på och 100 kr för övriga.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: