Ange ditt sökord

Fördelar riskerar gå förlorade vid vård i enkelrum

Fördelar riskerar gå förlorade vid vård i enkelrum

Även om nattsömnen kunde störas något visar en studie att många patienter föredrar så kallade flerbäddsrum istället för enkelrum.

Annons:

Inom vården för man en ständig kamp mot vårdrelaterade infektioner där ett led är att gå över till att vårda patienter i enkelrum. Nu visar dock forskning att såväl patienter som vårdpersonal istället uppskattar vård i flerbäddsrum.

Fördelar går förlorade

Många upplever en trygghet i att ha andra patienter runt sig säger en av medförfattarna till studien, Sylvia Mättä vid Sahlgrenska akademin. Bland annat tror man sig kunna få hjälp att larma om det uppstår någon akut situation. 

En annan fördel är att många patienter upplevde hänsynstagande i flerbäddsrum – en hänsyn mellan såväl patienter som patienter och vårdpersonal. Under 2010 byggde länssjukhuset i Borås en vårdbyggnad där samtliga patienter vårdas i enkelrum något som den nya studien pekar på riskerar att leda till att fördelar som den upplevda tryggheten går förlorade. 

Trygghet i fler bäddsrum även hos personal

Studien är en del av ett samarbetsprojekt mellan Göteborgs universitet och Lunds unidversitet. Hos de tillfrågade sjuksköterskorna upplevdes en trygghet i att vårda i flerbäddsrum.

Anledningen till det var att man kunde utföra vård för varje patient samtidigt som man har översyn och kontakt med andra patienter. Trots nackdelar som att patienter och personal kom och gick tycker ändå Sylvia Määttä att sjukhusen bör se över hur man kan utveckla vård i enkelrum. Främst för att patienter ska känna sig trygga även i den miljön. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: