Ange ditt sökord

Enbart motion räcker inte för att gå ner i vikt efter graviditet

Enbart motion räcker inte för att gå ner i vikt efter graviditet

De allra flesta kvinnor ökar sin vikt under graviditeten och för ungefär var femte kvinna blir viktökningen bestående. Ett försök visar att för att nå en hållbar viktminskning krävs en förändrad livsstil och att kostbehandling i snitt minskade vikten med tio procent.

Annons:

Eftersom ett högt BMI riskerar att öka risken för komplikationer och sjukdom såväl under som efter graviditeten anses det vara ett direkt hälsoproblem. Det gäller särskilt kvinnor som redan innan sin graviditet har ohälsosam övervikt.

Individualiserade råd och stöd

Den nu aktuella studien innefattar 68 överviktiga eller feta kvinnor som har använt en metod, kostbehandling, under tolv veckor. 

Konstbehandlingen innebar att kvinnorna fick individualiserade råd och stöd. Syftet var att gradvis minska intag av sötsaker, snacks och läsk. Man arbetade även med attityd, kunskap och aktiva val som att välja lättsockrade och livsmedel med låg fetthalt, fylla halva tallriken med grönsaker och minska portionerna. 

Man lät även kvinnorna väga sig regelbundet i samband med kostbehandlingen.

Tio procent viktminskning

Resultatet är ovanligt bra säger enligt Fredrik Bertz som är forskare vid Sahlgrenska akademin och som ledde studien. 

Under de tolv veckorna ledde kostbehandlingen till en genomsnittlig tio procentig viktminskning hos deltagarna i studien. Det är vanligt att den som genomgår en diet går upp hälften av den tappade viktminskningen inom ett halvår något som inte drabbade kvinnorna i studien.

Amning inte tillräckligt för viktminskning 

Man vet sedan tidigare att amning hjälper mamman att minska sin vikt men Fredrik Berntz konstaterar att det inte är tillräckligt för att uppnå en större viktminskning. 

I ett uttalande säger han även att kunskapen om vad som egentligen är bäst för att behandla fetma eller graviditet tidigare har varit bristfällig. Man har varken haft kunskap om vad man bör satsa på, kost eller motion eller hur man gör för att behålla sin viktnedgång. Han hoppas att den studie som nu finns kan användas som vetenskaplig grund för att ta fram policys och därigenom hjälpa kvinnor som får problem med vikten i samband med graviditet. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: