Ange ditt sökord

En kokbok byggd på vetenskap

En kokbok byggd på vetenskap

Vid en tidigare gjord undersökning har forskare vid Uppsala universitet slagit fast att mat som är lagat på nordiska livsmedel kan sänka kolesterol och blodtryck samt minska kroppsvikten. Nu har dessa forskare tillsammans med matkreatören Katja Palmdahl skapat läckra rätter utifrån den vetenskapliga studien.

Annons:

Man känner igen att ingredienserna i boken är tagna direkt från de svenska landskapen med ingredienser som hjortron, kantareller, äpplen, rödbetor, hasselnötter och råg (rågbröd). Tillsammans blir det bland annat en mycket trevlig huvudrätt samt efterrätt. Dessutom nyttig och välsmakande för många. 

Kokbokens vetenskapliga ingredienser

Bokens huvudförfattare, Viola Adamsson, är till vardags doktorand vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet och före detta kostansvarig för svenska skidlandslaget. Viola har tidigare, tillsammans med andra forskare, genomfört en studie som visar på att nordisk kost kan ses som ett närproducerat alternativ till medelhavskost.

Att en välkomponerad kost med nordiska livsmedel som till exempel lax, sill, rotsaker, baljväxter, bär, frukt, rapsolja och fullkornsprodukter baserade på korn, havre och råg samt en mindre mängd magert kött och magra mjölkprodukter, sänker kolesterolet och blodtrycket. Dessutom har resultatet visat på minskad kroppsvikt och förbättrad insulinkänslighet. 

Kokbok byggd på Nordens mat

Tillsammans med matkreatören Katja Palmdal har de skapat recept utifrån den vetenskapliga studien. Den innehåller trevliga och vackra fotografier med nordisk miljö och matnyttig information om den moderna nordiska kosten. 

Resultatet från den nordiska kokboken

Recepten i kokboken innehåller samma råvaror som i studien men Viola har tagit ut svängarna lite mer och skapat inspiration och matglädje som försökspersonerna gillade. Det var visserligen ingen viktminskningsstudie utan deltagarna fick äta hur mycket de ville, så visade det sig att de minskade i vikt, trots att deras fysiska aktivitet och övrig livsstil hölls oförändrad under studien. 

Vill du läsa mer om studienStudien om nordisk mat som publicerades i Journal of Internal Medicine 2010

Boken ”Nordens bästa mat – det nyttiga nordiska skafferiet” gest ut av Ica bokförlag. Skriven av Viola Adamsson och matkreatören Katja Palmdahl. De fina bilderna är tagna av fotografen Tomas Yeh. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: