Ange ditt sökord

Bland äldre och svaga lever många som fattigpensionär eller faktiskt inte har något hem, säger Jeanette Höglund. Foto: Shutterstock

Bland äldre och svaga lever många som fattigpensionär eller faktiskt inte har något hem, säger Jeanette Höglund. Foto: Shutterstock

Eldsjälarna i pandemin: Stanna hemma förutsätter att du har ett hem

När samhället i spåren av coronaviruset covid-19 nu går på knäna är det viktigare än någonsin att skydda de allra svagaste och sköraste i samhället, fattigpensionärer och pensionärer utan hem. Det säger Jeanette Höglund, känd från kanal 5:s tv-serie ”Tunnelbanan” och som nu driver organisationen Vid Din Sida som hjälper äldre hemlösa pensionärer samt fattigpensionärer.

Annons:

Vid Din Sida grundades av Jeanette Höglund och driver bland annat ett soppkök där man, som man säger, ”ger mat, värme, samtal och kärlek.”

Vid Din Sida startade med ett oväntat möte

Att det blev just fokus på äldre hemlösa startade med ett oväntat möte.

– Under mitt jobb som ordningsvakt i tunnelbanan för några år sen träffade jag en äldre hemlös farbror som rotade i soporna efter pantflaskor. Han berättade för mig om att det finns många äldre hemlösa, men att de inte alltid syns. Därefter började jag titta efter dem och såg hur många det faktiskt var och kände direkt att jag måste göra något åt detta. Det mötet förändrade hela mitt liv och jag visste vad jag var menad till, säger Jeanette Höglund.

Genom sitt arbete har Jeanette mött många eldsjälar samtidigt som hon upplever att samhället har blivit hårdare och kallare.

– Samhället har blivit hårdare och kallare, det märkte jag redan när jag jobbade som ordningsvakt i tunnelbanan men kanske ännu mer nu när jag jobbar med Vid Din Sida. Människor har blivit så fokuserade på karriär och pengar men glömmer vad som är viktigast, den egna familjen.

Jeanette konstaterar att det även kan finnas en rädsla för att möta det som är obehagligt och obekvämt.

– Jag tycker som sagt att samhället generellt har blivit hårade och kallare men också att vi är rädda för att behöva gå in i eventuella konflikter vilket bottnar i en rädsla men kanske också en egoism. Jag skulle nog säga att det är en kombination av både rädsla och individualistiskt tänkande som gör att vi väljer att blunda för frågor som dessa.

Viktigt att skydda de svagaste och sköraste

De allra flesta har nog vid det här laget hört uppmaningen från regering och myndigheter, vi ska skydda samhällets äldre och svaga. Men alla människor är långt ifrån lika eller har samma utgångsläge. Bland dem som är äldre och svaga är det många som lever som fattigpensionär eller faktiskt inte har något hem att stanna i.

– Det är viktigt att skydda vår svagaste och sköraste grupp i samhället, fattig- och hemlösa pensionärer. Vårt fokus har legat på att konkret kunna erbjuda boenden i den utsträckning vi kan för att få undan dom från tunnelbanan och gatan.

Tack vare donationer från allmänheten har Vid Din Sida bland annat kunnat hjälpa tio hemlösa pensionärer till ett hotellrum under en hel månad där de får en egen säng, dusch och mat för dagen.

– Förstå känslan att kunna sträcka ut kroppen och inte behöva vara rädd för att bli överfallen, rånad eller att man råkar somna på fel ställe. För det är den verklighet våra hemlösa pensionärer lever i.

För de som besöker soppköken håller man öppet som vanligt med skillnaden att man alltid är utomhus för att minimera risk för spridning av viruset.

– Flera av de som besöker oss har underliggande sjukdomar och är riskgrupp. Vi förbereder matlådor att ta med sig och håller avstånd. Vi har fått donation från Kronans Apotek på handsprit som vi delar ut, den här gruppen saknas tillgång till tvål och vatten.

Blir provocerad – men alla kan göra något för att hjälpa till!

Jeanette Höglund blir provocerad när politiker och myndigheter ger direktiv till allmänheten att vi skyddar våra äldre genom att inte besöka dem på ålderdomshemmet.

– Ingen uppmärksammar våra seniorer som inte har ett hem att gå till! Vi får ingen ekonomisk uppbackning eller bidrag från staten att bedriva vårt arbete. Allt hänger på frivilliga volontärer och bidrag från allmänheten. Fantastiska människor som gör uppoffringar för sina medmänniskor. Jag känner mig så tacksam över att vi kan göra detta tack vare dem!

Många som besöker Vid Din Sida tillhör just den stora riskgruppen på personer över 70 år. Inte sällan lider de av underliggande sjukdomar och många är rädda och vill prata.

– Här hjälper vi till för att stötta och se gärna att vi får fler volontärer med erfarenhet av samtalsterapi. Förutom volontärer är man i stort behov av månadsgivare så att man kan ge seniorerna möjligheter att få stöd och tak över huvudet. – Alla pengar går direkt in i verksamheten, till våra soppkök, till SL-kort, till hotellrum och andra förnödenheter vi kan bidra med. Det är inte ovanligt att vi är länken mellan den hemlösa och exempelvis sjukvården eller myndigheter.

Förutom de ekonomiska insatserna finns det känslomässiga värden som är ovärderliga, som att helt enkelt bli sedd.

– Att bli sedd är så viktigt i dag, stanna upp och prata med någon du tycker verkar må dåligt och fråga hur personen mår. Det betyder kanske inte så mycket för dig, men massor för den du frågar. Det är de små gesterna som är viktigast, tro mig, de berättar ofta våra hemlösa för oss när de kommer till våra soppkök.

Jeanettes uppmaning till allmänheten är konkret, att inte blunda för verkligheten.

– Det är människans egna ansvar att titta upp från mobilen ibland, stanna till och verkligen se sina medmänniskor! Att inte blunda för verkligheten. Många har alldeles för bråttom idag. Vi hoppas att Vid Din Sida ska få folk, och beslutsfattare, att få upp ögonen för problemen med våra fattigpensionärer.

”Vårt arbete gör skillnad”

För att orka hålla energin på topp försöker Jeanette själv att umgås med sina vänner, spenderar tid i hemmet och med sina katter.

– Sen är alla projekt vi arbetar på lugnande på ett sätt också.

Det kan kännas tungt och frustrerande ibland, det erkänner Jeanette. Samtidigt konstaterar hon att hon själv kan gå hem, stänga dörren och somna i sin säng medan de hemlösa ska vara vakna hela natten och möta faror, hot och kyla.

– Det enda som tröstar i de stunderna är vetskapen om Vid Din Sidas existens och att vårt arbete gör skillnad och att vi ser dem. Ett särskilt starkt minne som har hållit sig kvar är minnet av Sonjas begravning. – Något jag aldrig kommer att glömma var begravningen för Sonja. En hemlös pensionär vars begravning jag arrangerade tillsammans med en begravningsbyrå. Det var viktigt för mig eftersom Sonja och jag hade blivit nära vänner. Det blev ett fint och vackert, men sorgligt farväl.

Jeanette har ett budskap när det kommer till vad som behöver göras i samhället.

– Var bara den bästa versionen av dig själv. Döm inte någon för deras yttre eller humör, för vi kan inte veta nått om någon annans historia. Försök att hjälpa en människa, kanske din granne, eller någon annan du vet som kämpar. Börja smått för det är verkligen de små gesterna som betyder något, mer än vi tror. Det kan vara så enkelt som att säga hej till en främling på bussen som ser ensam ut. Man kan inte hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon!

Med tanke på den rådande coronapandemin och den kris som samhället upplever på många plan påminner Jeanette om att man ändå inte får glömma samhällets mest utsatta.

– Vi behöver alla hjälpas åt i den här tuffa situationen men vi får inte glömma de mest utsatta som bor på gatan. De kan inte stanna hemma!!

Om du vill hjälpa till

Vid Din Sida är i behov av månadsgivare för att ge hemlösa och utsatta seniorer möjlighet till stöd och tak över huvudet. Du kan bli månadsgivare på https://viddinsida.nu/manadsgivare Det finns även möjlighet att Swisha ha valfri summa till nummer: 1234352480. Alla pengar går direkt in i verksamheten, till soppkök, SL kort, hotellrum och andra förnödenheter.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: