Ange ditt sökord

Hög fart och att det är ”fusk” och inte lika hälsosamt att använda en cykel med batteri är några invändningar som elcyklisterna brukar få höra. Foto: Shutterstock

Hög fart och att det är ”fusk” och inte lika hälsosamt att använda en cykel med batteri är några invändningar som elcyklisterna brukar få höra. Foto: Shutterstock

Elcyklisten får lika mycket motion som vanliga cyklisten

En ny studie visar att man får lika mycket motion av att cykla elcykel som att cykla utan hjälp av batterier. Anledningen är att elcyklisterna färdas längre sträckor.

Annons:

Faktum är att det till och med går åt lite mer energi för elcyklisterna, även om skillnaden är väldigt liten. Det visar studien med det långa namnet physical activity of electric bicycle users compared to conventional bicycle users and non-cyclists: Insights based on health and transport data from an online survey in seven European cities.

Får lika mycket motion

Hög fart och att det är ”fusk” och inte lika hälsosamt att använda en cykel med batteri är några invändningar som elcyklisterna brukar få höra, för att inte tala om den plats de upptar på cykelbanorna. Rent motionsmässigt däremot visar det sig faktiskt att elcyklisterna får precis lika mycket motion som de konventionella cyklisterna.

I studien uppskattade man energiåtgången för olika transportmedel där el- och vanlig cykel var två av dem. Man kontrollerade sedan hur lång tid respektive deltagare la på transportmedlet varje vecka samt hur lång sträcka som färdades.

Elcyklisterna spenderar längre tid på sadeln

Aktiviteten anges i enheten MET (metabolic equivalent of task) som talar om hur mycket energi en person gör av med i förhållande till sin kroppsmassa per vecka. Då kunde man se att elcyklisterna låg på drygt 4 500 MET per vecka, medan de konventionella cyklisterna låg på 4 100 MET per vecka.

Förklaringen till att elcyklisterna har högre MET tror man beror på att de spenderar längre tid på cykeln och de får därmed mer motion varje vecka jämfört med de som använder en icke batteridriven cykel.

Vanliga cyklister har lägre BMI

De traditionella cyklisterna kan däremot trösta sig med att de har ett lägre BMI (body mass index) än elcyklisterna: 23,8 mot 24,8. Enligt forskarna beror det delvis på att elcyklisterna i genomsnitt är sju år äldre än de som trampar på efter egen förmåga.

Slutsatsen av studien är att det finns stöd för att förespråka elcyklar som ett hälsosamt och hållbart transportalternativ, detta baserat på det egenrapporterade beteendet hos elcyklister. Eftersom elcyklar även kan användas för längre pendlingssträckor än vanliga cyklar så bör man arbeta för en bättre infrastruktur kring elcyklarna.

Annons:

Källor:

Nyteknik.se 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: