Ange ditt sökord

Det finns olika tekniker för att smörja in sig och därför är det bra om du rådfrågar din vårdmottagning hur du bäst smörjer in din hud. Foto: Shutterstock

Det finns olika tekniker för att smörja in sig och därför är det bra om du rådfrågar din vårdmottagning hur du bäst smörjer in din hud. Foto: Shutterstock

Eksem – det du behöver veta

Eksem beror på att hudens yttre skydd, hudbarriären, blivit skadad och en inflammation har uppstått i din hud. Vanliga symtom är att din hud blir torr, röd och fnasig och att det uppstår klåda. Här kan du läsa mer om eksem och se bilder på olika typer av eksem.

Annons:

Att det uppstår klåda är gemensamt för de flesta former av eksem. Eksem kan för dig som är drabbad vara både besvärligt och irriterande – men det finns behandlingar och även förebyggande åtgärder du själv kan sätta in. Eksem smittar inte. 

Olika typer av eksem

Om överhuden skadas finns det risk att till exempel smuts och bakterier når nästa hudlager, läderhuden. Där kan det uppstå inflammation vilket helt enkelt är kroppens eget försvar mot det som ”angriper” huden. 

Det finns olika typer av eksem och de vanligaste är: 

 • Atopiskt eksem 
 • Mjälleksem 
 • Kontakteksem
 • Myntformat eksem 
 • Underbenseksem

Atopiskt eksem (böjveckseksem)

Bild: atopiskt eksem (böjveckseksem)

Seborroiskt eksem

Bild: Mjälleksem (seborriskt eksem)

Nummulät eksem 

Bild: Mynteksem (nummulärt eksem)

Kontakteksem är vanligare hos kvinnor medan atopiskt eksem även kallat böjveckseksem är ungefär lika vanligt hos kvinnor som hos män. Den vanligaste eksemformen är mjälleksem. Symtomen kan skilja sig åt även om många är snarlika. 

 • Torr hud
 • Röd hud
 • Fnasig hud
 • Klåda
 • Små blåsor/knottror på huden som kan spricka och vätska sig
 • Sprickor i huden
 • Huden kan bli grövre 
 • Veckad hud
 • Sprickor och tjocka sårskorpor i huden  

Om du har haft eksembesvär och behandlat detta med receptfri kortisonkräm eller salva under en vecka utan att det har blivit bättre ska du kontakta vården. Det gäller också om det bildats vätskande sår eller du ser tecken på en infektion i eksemet. Du bör också ta kontakt med vården om du har eksem runt ögonen eller om eksemet gäller små barn. 

Orsak till eksem

Det är vanligt att små barn får eksem men besvären brukar avta med åldern. Det är inte ovanligt att eksem beror på att din hud har blivit torr på grund av att du har tvättat dig för mycket. Äldre personer får torrare hud och löper därmed större risk för att få eksembesvär.  

Även om eksem inte smittar är risken större att du drabbas om någon nära släkting har eller har haft besvär. Du kan själv påverka dina eksembesvär – bland annat kan stress, dålig sömn, dammiga miljöer och klorerat vatten förvärra besvären.  Att tvätta sig för ofta kan också det förvärra eksemen och på vintern, när luften är torrare, är det inte ovanligt att många upplever att eksembesvär uppstår eller förvärras.

Undersökning och behandling vid eksem

För att ta reda på om du har eksem genomför läkaren ibland flera olika undersökningar så att diagnosen kan fastställas.

Till exempel kan man ta prov från ett eksem som blivit infekterat, ta ett litet hudprov som man undersöker i mikroskop eller ett lapptest. Lapptestet syftar till att ta reda på om din hud reagerar på specifika ämnen.

Undersökningarna kan även innefatta allergiutredning för att ta reda på om det finns någon allergi som förvärrar eller framkallar eksem – särskilt hos barn med atopiskt eksem kan allergier påverka eksem. 

Målet med behandlingen av eksem är att huden läker och på så sätt får tillbaka sin skyddsbarriär. Precis som besvären kan variera så varierar även behandlingsformerna. 

Mjukgörande medel sätts alltid in för att mjuka upp huden. Det skrivs antingen ut av läkare eller köps receptfritt. Det finns olika tekniker för att smörja in sig och därför är det bra om du rådfrågar din vårdmottagning hur du bäst smörjer in din hud. 

Kortison används i samband med behandling för att minska klåda och dämpa inflammationen. Det finns bland annat som kräm eller salva och ska inte användas samtidigt som mjukgörande medel utan man väntar någon timme emellan behandlingarna. Det för att den mjukgörande krämen inte ska minska effekten av kortisonet. Att tänka på: blir du inte blir hjälpt av receptfri kortison som du köper på apotek så bör du tala med läkare om möjligheten att få effektivare kortison som är receptbelagd.

Förebygga svamp och behandla med speciella mjällschampon kombinerat med kortisonläkemedel är vanligast vid behandling av mjälleksem. 

Uppmärksamhet mot vad som framkallar allergi är också viktigt, särskilt vid kontaktallergi. Vet man om att vissa ämnen alltid framkallar allergi så bör man undvika dessa. Det kan till exempel gälla smycken och olika kemiska medel. 

Svåra eksem behandlas ofta på sjukhus genom exempelvis särskilda bad eller ljusbehandling. Besvärlig klåda kan minskas med antihistaminer medan antibiotika kan behövas om eksemet har blivit infekterat. 

Förebygga eksem

Vissa eksem vet man är direkt sammankopplat med olika yrken. Har man återkommande eksem bör man se över sin vardag och när besvären uppstår.

Några tips för dig som vill förebygga eksem:

 • Tvätta dig inte alltför ofta med vatten och tvål 
 • Smörj in dig efter att du har tvättat dig 
 • Duscha eller bada inte mer än varannan dag
 • Använd mild tvål och välj produkter som du vet är skonsamma för huden
 • Ha inte för varmt inomhus
 • Undvik ämnen som kan irritera huden (till exempel parfymerade tvättmedel och sköljmedel, smycken, diskmedel m.m.)
 • Undvik för varma kläder (man får klåda när man svettas)
 • Klia inte med naglarna – smörj i stället om det kliar


 

Annons:

Källor:

1177.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: