Ange ditt sökord

Bland de mödrar som åt ekologisk mat var det färre som födde pojkar med hypospadi, jämfört med mödrar som sällan eller aldrig åt ekologiskt.  Foto: Shutterstock

Bland de mödrar som åt ekologisk mat var det färre som födde pojkar med hypospadi, jämfört med mödrar som sällan eller aldrig åt ekologiskt. Foto: Shutterstock

Ekologisk mat under graviditet minskar risk för missbildning

I en undersökning som norska folkhälsoinstitutet lät genomföra bland gravida kvinnor såg forskarna att de mödrar som äter ekologisk mat halverade risken att föda pojkar med hypospadi.

Annons:

Hypospadi är en missbildning hos nyfödda pojkar som innebär att urinöppningen mynnar på undersidan av penis. Orsaken till hypospadi är i det närmaste okänt, men tillståndet går att korrigera med kirurgi. 

Hur ofta mödrarna åt ekologisk mat påverkade

I studien, den så kallade Mor och barn-undersökningen, fick mödrarna rapportera hur ofta de åt ekologisk mat. 

Bland de mödrar som åt ekologiskt ibland, ofta eller för det mesta var det bara 0,1 procent av pojkarna som föddes med hypospadi. Detta är att jämföra med de mödrar som rapporterade att de sällan eller aldrig åt ekologisk mat. I den gruppen var motsvarande siffra 0,3 procent.

Grönsaker och mjölkprodukter gav bäst resultat

Totalt var det över 35 000 mödrar som ingick i Mor och barn-undersökningen. Samtliga mödrar hade fött pojkar under åren 2002 till 2008. I rapporteringen av hur ofta de åt ekologisk mat delade de in det i sex olika matvarugrupper: grönsaker, frukt, bröd/spannmål, mjölkprodukter, ägg samt kött.

Allra mest minskade risken för hypospadi när mödrarna hade ätit ekologiska grönsaker och mjölkprodukter.

Forskarna tolkar resultatet med försiktighet

Resultaten har också analyserats med hänsyn av andra faktorer såsom ålder, övriga kost, utbildning, inkomst och om fostret vuxit normalt. Trots det menar författarna av studien att resultat ska tolkas med viss försiktighet.

Sambandet mellan konsumtion av ekologisk mat under graviditeten och en lägre förekomst av hypospadi är visserligen fynd, men de baseras på ett litet antal fall och kräver därför replikering i andra studiepopulationer. 

 
Annons:

Källor:

www.krav.se och ”Organic Food Consumption during Pregnancy and Hypospadias and Cryptorchidism at Birth: The Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa)” av Anne Lise Brantsæter m.fl.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: