Ange ditt sökord

Ehecbakterien orsakade dödsfall runt om i Europa under 2011. Foto: Shutterstock

Ehecbakterien orsakade dödsfall runt om i Europa under 2011. Foto: Shutterstock

Ehec-bakterie upptäckt hos skolbarn i Lycksele

Ett ehec-utbrott under 2011 ledde till ett antal dödsfall runt om i Europa. Nu har magtarmbakterien Ehec upptäckts på Furuviksskolan i Lycksele.

Annons:

Det rapproterar bland annat Västerbotten-Kuriren i sin nätupplaga. Än vet man inte hur många barn som har drabbats.

Vet inte hur många drabbade

Landstingets smittskydsenhet i regionen arbetar nu med att försöka begränsa utbrottet. Till VK.se säger smittsskyddsläkaren Stephan Stenmark att man i dagsläget inte kan säga exakt hur många barn som har drabbats.

I ett uttalande säger biträdande smittsskyddsläkare Johan Wiström att det har tagits prover på barn men att det än så länge enbart är de tre rapporterade fallen som upptäckts. Samtidigt konstateras att man inte kan “blåsa faran över än”. 

God hygien

I kampen för att den här typen av bakterier ska förhindras att spridas påpekar Stephan Stenmark vikten av god handhygien och att man är observant på om ens barn uppvisar symtom. Då bör man söka vård.

  • Har ditt barn kraftiga och plötsliga diarréer?
  • Har ditt barn blodiga diarréer?
  • Har ditt barn buksmärtor?

…och befinner er i regionen? Ta kontakt med vården. 

Drabbade av komplikationer

Samtliga tre fall som nu rapporterats har lett till den försvårande komplikationen HUS. 

HUS, eller hemolytiskt uremiskt syndrom, innebär att den drabbade får kraftiga och ibland blodiga diarréer, att de röda blodkropparna faller samman och även till njursvikt. De tre injsuknande barnen vårdas nu på bland annat Norrlands universitetssjukhus. 

Man vet i nuläget inte vad källan till smittan är. Vid utbrottet 2011 visade det sig vara grönsaker från en annan del av Europa som spridit smittan ända till sverige. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: