Ange ditt sökord

Genom att

Genom att "tappa" på olika punkter i en regelbunden rutin, kan man känna sig mer avslappnad och närvarande. Foto: Getty Images

EFT-tapping – minska din stress och ångest

Tapping, även kallad EFT (Emotional Freedom Technique), är en akupressurteknik som kombinerar uråldrig kinesisk medicin med modern psykologi. Genom att knacka på specifika punkter på kroppen och fokusera på problemområden, kan tapping hjälpa till att lindra exempelvis stress, ångest och fysiska besvär. Här får du lära dig mer om denna enkla metod och hur den kan påverka din hälsa positivt.

Annons:

EFT-tapping vid stress, ångest och smärta

EFT-tapping, även känd som Emotional Freedom Technique eller känslornas frihetsteknik, är en akupressurmetod där man knackar på specifika punkter på kroppen, även kallat meridianpunkter. Metoden härstammar från kinesisk medicin och har funnits i olika former under lång tid. Genom att tappa på dessa punkter kan du lugna ditt nervsystem och omprogrammera din hjärna för att hantera stress, ångest och smärta mer effektivt.

Hur fungerar EFT-tapping?

EFT-tapping involverar att knacka på specifika punkter på kroppen medan du fokuserar på problemområden och upprepar positiva affirmationer. Tapping påverkar tre delar av neuroplasticitet: sensoriska upplevelser, motoriska erfarenheter och kognitiva upplevelser. Detta kan skapa nya neuronkopplingar och omprogrammera hjärnan för att skapa nya, hälsosamma vanor och beteenden. När du tappar aktiverar du också lugnande signaler till hjärnan, vilket kan ha en positiv inverkan på ditt välmående.

Metoden har få och små biverkningar, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för att hantera stress och ångest på ett effektivt sätt. Oavsett om du väljer att använda tapping på egen hand eller med professionell vägledning, kan det vara ett värdefullt verktyg för att främja ditt välmående och din livskvalitet.

De viktigaste tapping-punkterna

För att utföra EFT-tapping använder du specifika punkter på kroppen. Dessa inkluderar bland annat:

 1. Karatepunkten: Mellan handleden och lillfingret för att nollställa.
 2. Huvudet: Ovanför och runtomkring.
 3. Början av ögonbrynen: På undersidan av benet.
 4. Strax under tinningen: På benet.
 5. Under ögonen: På benet.
 6. Under näsan och över överläppen:
 7. Under underläppen och över hakan:
 8. Nyckelbenet: Kan tappas lite fram och tillbaka ut mot sidorna.
 9. Under armhålan: I höjd med där bh:n sitter (eller för killar, vid sidan av bröstvårtorna).

Genom att tappa på dessa punkter medan du fokuserar på dina känslor och problemområden kan du frigöra blockerad energi och lindra stress.

Olika tapping-tekniker

Det finns flera olika tapping-tekniker som kan användas för olika ändamål. Några exempel inkluderar:

 • TFT-tapping: En teknik där man inte pratar högt samtidigt.
 • Energi-tapping: En kombination av EFT och affirmationer (positiva påståenden man upprepar för sig själv för att stärka självförtroende och välbefinnande).
 • Qigong-tapping: Tappar på hela kroppen.
 • Matrix Reimprinting: Tappar kring sitt tidigare jag, inre barn eller den man var.
 • EFT med Ho’oponopono: Använder mantrat “jag älskar dig, förlåt mig, tack.”

Dessa varianter kan anpassas till dina individuella behov och preferenser.

Forskning och evidens

EFT-tapping har blivit alltmer accepterat som en evidensbaserad metod. American Psychology Association (APA) erkänner dess effektivitet för behandling av ångest, depression, fobier och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Studier har visat att EFT-tapping kan vara “måttligt” till “starkt” effektivt och har positiva effekter på både psykologiska och fysiologiska tillstånd.

Läs mer här.

EFT i krisdrabbade områden och som flyktinghjälp

EFT har visat sig vara användbart i krisdrabbade områden runt om i världen, såsom Afrika och Asien, där det har hjälpt människor att hantera trauman orsakade av inbördeskrig, tsunamier och översvämningar. I Sverige strävar EFT Förbundet efter att erbjuda traumahjälp till flyktingar genom tapping-tekniken.

Exempel på tapping-övning för avslappning

Sätt dig bekvämt, blunda och rulla bak axlarna några gånger och låt sedan axlarna landa. Andas djupt och långsamt in genom näsan och ut genom munnen (om det känns bra för dig). Låt tankarna komma, men låt dem även sväva förbi som på små moln och landa in i ditt andetag igen. Du ger dig själv denna stund att landa här och nu. Ta ett djupt andetag till innan du öppnar ögonen och börjar EFT- tappingen:

 1. Karatepunkten/mellan handled och lillfingret: Tappa på punkten medan du långsamt och med närvaro upprepar: ” Trots att jag har svårt att slappna av, känner jag kärlek för mig själv här och nu. Trots att stress påverkar mig, accepterar jag mig själv precis som den jag är.”
 2. Huvudet/ovan ögonen: Tappa på punkten samtidigt som du säger: “Jag har svårt att vara närvarande och att stanna upp i vardagen. Nu är jag redo att släppa loss och slappna av.”
 3. Tinningar/under ögonen: Tappa på dessa punkter och säg: “Skaka loss i axlarna och låt dem sjunka neråt. Vid varje andetag låt kroppen slappna av och sjunka ner”.
 4. Nedanför näsan/ovan hakan: Fortsätt EFT-tappingen och säg: “Jag är värd all kärlek och avslappning bara genom att vara mig själv”.
 5. Ovanför bröstet: Tappa på denna punkt med orden: “Jag duger precis som jag är och är värd att få slappna av”.
 6. Under armhåla: Fortsätt tappingen och säg: “När jag känner mig otillräcklig är det för att livet går upp och ner. Men jag lyssnar inåt och känner självmedkänsla med mig själv”.

Upprepa tappandet i samma ordning om och om igen i långsamt tempo, fokusera på varje punkt och känn hur du kanske slappnar av eller känner energin börjar flöda i kroppen. Ju mer du tappar, desto mer avslappnad kan du känna dig. Släpp loss och låt kroppen bli tung och avslappnad. Du är fantastisk precis som du är och förtjänar att slappna av.

Sammanfattning

EFT-tapping, även känd som känslornas frihetsteknik, är en innovativ metod för att hantera stress, ångest och andra emotionella och fysiska tillstånd. Genom att använda akupressurpunkter på kroppen och fokusera på problemområden kan du frigöra negativa känslor, minska stress och ångest samt förbättra din emotionella hälsa.

Läs om hur hjärnan fungerar och stress.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: