Ange ditt sökord

Genom att

Genom att "tappa" på olika punkter i en regelbunden rutin, kan man känna sig mer avslappnad och närvarande. Foto: Getty Images

EFT-tapping – minska din stress och ångest

Tapping, även kallad EFT (Emotional Freedom Technique), är en akupressurteknik som kombinerar uråldrig kinesisk medicin med modern psykologi. Genom att knacka på specifika punkter på kroppen och fokusera på problemområden, kan tapping hjälpa till att lindra exempelvis stress, ångest och fysiska besvär. Här får du lära dig mer om denna enkla metod och hur den kan påverka din hälsa positivt.

Annons:

EFT-tapping – en enkel lösning för stress, ångest och smärta

EFT-tapping, även känd som emotional freedom technique, är en akupressurmetod där man knackar på specifika punkter på kroppen, kallade meridianpunkter. Metoden kommer från kinesisk medicin och anses ha funnits i olika former under lång tid. Tapping används för att lugna nervsystemet och omprogrammera hjärnan genom att fokusera på problemområden och uttrycka känslor högt.

EFT-tapping är en enkel och universell metod för att hantera stress, ångest, oro, smärta och mycket mer. Genom att kombinera akupressur och psykologi kan EFT-tapping hjälpa oss att lugna nervsystemet och omprogrammera våra hjärnor för ett bättre välmående. Metoden har visat sig vara effektiv för att hantera olika problem och kan användas av alla, oavsett ålder och bakgrund. Genom att integrera EFT-tapping i vår vardag kan vi främja en bättre hälsa och livskvalitet.

Flera olika tapping-tekniker

Det finns flera olika tapping-tekniker som kan användas för olika ändamål. Några exempel inkluderar:

 • TFT-tapping: En teknik där man inte pratar högt samtidigt.
 • Energi-tapping: En kombination av EFT och affirmationer (positiva påståenden man upprepar för sig själv för att stärka självförtroende och välbefinnande).
 • Qigong-tapping: Tappar på hela kroppen.
 • Matrix Reimprinting: Tappar kring sitt tidigare jag, inre barn eller den man var.
 • EFT med Ho’oponopono: Använder mantrat “jag älskar dig, förlåt mig, tack.”

Hur fungerar tapping?

Tapping påverkar tre delar av neuroplasticitet: sensoriska upplevelser, motoriska erfarenheter och kognitiva upplevelser. Dessa kan skapa nya neuronkopplingar och omprogrammera hjärnan för att skapa nya vanor och beteenden. Tapping aktiverar lugnande signaler till hjärnan och har visat sig ha effekt även på spädbarn och apor.

De viktigaste tapping-punkterna

För att genomföra EFT-tapping använder man specifika punkter på kroppen:

 1. Karatepunkten: Mellan handleden och lillfingret för att nollställa.
 2. Topp av huvudet och runtomkring.
 3. Början av ögonbrynen på undersidan av benet.
 4. Strax under tinningen på benet.
 5. Under ögonen på benet.
 6. Under näsan och över överläppen.
 7. Under underläppen och över hakan.
 8. Nyckelbenet, kan tappas lite fram och tillbaka ut mot sidorna.
 9. Under armhålan i höjd med där bh:n sitter eller för killar vid sidan av bröstvårtorna.

Tappar för avslappning – en guidad EFT-tappingövning

Innan du börjar EFT-tappingövningen, ta en stund och reflektera över hur spänd du känner dig just nu. Sätt dig bekvämt, blunda och andas djupt och långsamt in genom näsan och ut genom munnen (om det känns bra för dig). Sänk axlarna gradvis med varje utandning och känn din närvaro i det rum du befinner dig i. Låt allt annat vara för en stund och landa i nuet, i detta rum. Det är en stund för dig själv. Ta ett djupt andetag till innan du öppnar ögonen och börjar EFT- tappingen.

 1. Karatepunkten/mellan handled och lillfingret: Tappa på punkten medan du långsamt och med närvaro upprepar: “Även om jag kanske har varit lite extra stressad idag, så älskar och accepterar jag mig själv. Även om jag inte har haft tid att slappna av idag, så älskar och accepterar jag mig själv. Även om jag haft fullt upp idag, så älskar och accepterar jag mig själv.”
 2. Huvudet/ovan ögonen: Tappa på punkten samtidigt som du säger: “Jag kanske har stressat en del, inte haft tid att stanna upp. Jag vill stanna upp mer, men det är inte alltid jag tar mig tid. Men nu är jag redo att slappna av mer.”
 3. Tinningar/under ögonen: Tappa på dessa punkter och säg: “Sänka axlarna lite till – låt axlarna bli tunga mot marken. Låt magen få hänga som den vill. Slappnar av, känner tyngden.”
 4. Nedanför näsan/ovan hakan: Fortsätt EFT-tappingen och säg: “Jag är här och jag är nu. Jag behöver inte göra någonting för att slappna av. Behöver bara vara jag för att förtjäna avslappning och kärlek.”
 5. Ovanför bröstet: Tappa på denna punkt med orden: “Jag behöver bara existera för att vara värd avslappning och kärlek. Jag vet att jag alltid gör mitt bästa.”
 6. Under armhåla: Fortsätt tappingen och säg: “När det känns som om jag inte har gjort mitt bästa, så är det för att orken, tiden eller lusten inte har funnits. Jag har lyssnat till mig själv, och det betyder att jag har gjort mitt bästa.”

Upprepa tappandet i samma ordning om och om igen i långsamt tempo, fokusera på varje punkt och känn hur energin börjar flöda i kroppen. Ju mer du tappar, desto mer avslappnad blir du. Låt alla spänningar rinna av kroppen och släpp på kraven att prestera. Du förtjänar att slappna av bara genom att vara du, precis som du är.

Fortsätt tappa i den specifika ordningen och upprepa övningen ett varv till. Låt kroppen få vara som den vill och känn hur du blir alltmer avslappnad. Slappna av i det som är och känna dig trygg med dina val. EFT-tapping är en enkel och effektiv metod för att lindra stress, ångest och fysiska besvär, så ta vara på den och låt energin flöda fritt genom din kropp.

Hur EFT-tapping kan hjälpa dig minska stress och ångest

Tapping, eller EFT (Emotional Freedom Technique), kan vara en kraftfull metod för att hantera olika problem och utmaningar i livet. Genom att tappa på specifika punkter på kroppen samtidigt som man fokuserar på ett problem, kan man frigöra negativa känslor och tankar, minska stress och ångest, och öka självkännedom och självförtroende.

Förhöj effekten med kombinationen tapping och terapi 

Om du har ett specifikt problem, som till exempel dålig självkänsla, kan du använda tapping för att gå igenom de händelser från barndomen till nu som kan ha påverkat självkänslan. Genom att tappa kring dessa händelser kan du rensa ut negativa känslor och tankar och skapa en positiv förändring. Det finns terapeuter och coacher som använder tapping som verktyg.

Tapping kan också användas för att hantera rädslor och fobier, övervinna prestationsångest, arbeta med begränsande övertygelser och förbereda sig för förändringar i livet. Det kan vara ett effektivt verktyg för att uppnå mål och övervinna emotionella blockeringar som hindrar framsteg.

EFT-behandling och dess bakgrund

Sedan början av 2000-talet har Emotional Freedom Techniques (EFT) blivit alltmer använd inom medicinsk och psykologisk behandling. Miljontals människor använder det också som självhjälp varje år. Klinisk EFT, den manualiserade formen av metoden, har validerats som en “evidence-based” behandlingsmetod enligt kriterier från American Psychological Association (APA) Division 12 Task Force on Empirically Validated Therapies. De tre viktigaste ingredienserna i EFT är exponering, kognitivt ramverk och akupressur.

År 2013 publicerades en artikel som definierade klinisk EFT och granskade publicerad forskning. Den har sedan dess visats eller laddats ner över 36 000 gånger, vilket tyder på ett stort intresse för denna behandlingsmetod. Nu har man uppdaterat resultaten baserat på senare publicerad litteratur och man föreslår riktningar för framtida forskning.

Man har gjort en systematisk översikt av litteraturen för att identifiera randomiserade kontrollerade studier (RCT) och meta-analyser. Vi fann 4 167 resultat, vilket resulterade i 56 RCT (n = 2 013), samt åtta meta-analyser.

Resultat av genomgången forskning inom EFT-behandling

RCT-studier har visat att EFT-behandling är effektiv för:

 • psykologiska tillstånd som ångest, depression, fobier och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).
 • fysiologiska problem som smärta, sömnlöshet och autoimmuna tillstånd.
 • yrkes- och idrottsprestationer.
 • biologiska markörer för stress.

Meta-analyser som utvärderat effekten av EFT-behandling har funnit att den är “måttlig” till “stor”. Flera framgångsrika oberoende studier med ”samma” upplägg har genomförts för ångest, depression, PTSD, fobier, idrottsprestationer och kortisolnivåer. Vi beskriver nästa steg inom EFT-forskning, inklusive att undersöka dess påverkan på cancer, hjärtsjukdom, diabetes och kognitiv nedsättning; analys av storskaliga datauppsättningar som är möjliga med mobilappar; och leverans genom kanaler som virtuella behandlingssessioner, artificiella intelligensagenter, onlinekurser, appar, virtuella verklighetsplattformar och standardiserad gruppterapi.

Slutsatser vad gäller EFT-behandling

Efterföljande forskning har bekräftat slutsatserna från tidigare studier. Den visar att klinisk EFT är effektiv för en rad psykologiska och fysiologiska tillstånd. Endast ett fåtal behandlingssessioner krävs, och behandlingen är effektiv oavsett om den ges personligen eller virtuellt, och förbättringarna i symtom består över tid. Behandlingen är också kopplad till mätbara biologiska effekter på gener, hjärnsynkronisering, hormonsyntes och ett brett spektrum av biomarkörer. Klinisk EFT är en stabil och mogen metod med en omfattande evidensgrund. Dess användning inom primärvården som en säker, snabb, pålitlig och effektiv behandling för både psykologiska och medicinska diagnoser fortsätter att växa.

Läs om hur hjärnan fungerar och stress.

Annons:

Källor:

Frontiersin

Jonnah Stark, föreläsning 2023

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: