Ange ditt sökord

Rekommendationerna för hur misstänkta fall av ebola ska hanteras uppdateras kontinuerligt av ansvariga myndigheter. Foto: Shutterstock

Rekommendationerna för hur misstänkta fall av ebola ska hanteras uppdateras kontinuerligt av ansvariga myndigheter. Foto: Shutterstock

Ebola – myndigheterna i Sverige väl förberedda

Den nationella beredskapen har åter hamnat i fokus efter det aktuella ebolafallet i USA.

Annons:

För en vecka sedan uppdaterades de svenska rekommendationerna och Sverige och experter tror att det fall som uppdagdades i Texas, USA, också kan hända i Europa inom en snar framtid.

Sju svenska ebolaprover

Fram tills nu har sju svenska prover tagits där alla har varit negativa, det vill säga det har inte varit ebola. Till TT säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, att det faktum att prover skickas in visar på en riskmedvetenhet ute i landet. Hon menar att den största lärdomen av det nu aktuella fallet är att det faktiskt kan förekomma positiva fall utanför Afrika, något man har vetat men som först nu blivit konkret. 

Folkhälsomyndigheten är den myndighet som  ansvarar för analysen av prover av misstänkta ebolafall i Sverige.

Nya rekommendationer vid ebola

Den 26 september i år kom Socialstyrelsen ut med den tredje versionen av rekommendationer om hur misstänkta ebolafall ska hanteras.

Bland uppdateringarna finns rutinerna för provtagning och analys men också hur ett eventuellt dödsfall ska hanteras. Det finns även med informaton hur vårdpersonal som råkat exponeras ska bete sig. 

Risk för importfall vid ebola

Mannen som diagnostiserats med ebola i USA hade nyligen återvänt från Liberia. Han skickades hem från ett sjukhus i Texas och hann därför utsätta andra för risken att smittas innan han fick vård. Johanna Sandwall är krisberedskapschef på Socialstyrelsen och säger till TT att det finns en risk för ”importfall”, alltså svenskar som smittats i utlandet som kommer hem, liksom fallet i USA.

Sedan går åsikterna isär hur sannolikt det är att detta sker i Sverige. Medan Johanna Sandwall vid Socialstyrelsen inte ser det som väldigt sannolikt menar Denis Coulombier  chef för beredskapsavdelningen vid Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC att det kan hänad när som helst. Denis Coulombier menar att det som hände i Dallas är en lärdom eftersom fallet inte upptäcktes i någon av de större städerna. Det tyder på att det kan hända var som helst. Johanna Sandwall konstaterar dock att om ett importfall inträffar i Sverige så har man byggt beredskap och kommer att hantera det. 

Risken att ebola sprids i EU låg

Denis Coulombier menar att risken att ebola sprids inom EU när den väl upptäckts är låg då kapaciteten att ta hand om smittade i Europa är enorm. 

“EU kan hantera många fall, det känner jag ingen oro för. Vi kan ta hand om hundratals fall, även om det inte kommer att hända”, säger han till TT.

Annons:

Källor:

TT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: