Ange ditt sökord

E-vitamin finns bland annat i fisk. Foto: Shutterstock

E-vitamin finns bland annat i fisk. Foto: Shutterstock

E-vitamin kan minska risk för Alzheimers

Svensk forskning visade att höga halter av flera olika komponenter av E-vitamin i blodet kan kopplas till minskad risk att utveckla Alzheimers sjukdom hos personer över 80 år.

Annons:

Fynden talar för att E-vitamin i vissa former kan förebygga demens hos de allra äldsta.

Skyddande effekt mot Alzheimers sjukdom

Det vi kallar E-vitamin består egentligen av åtta olika komponenter, men det som oftast har studerats i anknytning till Alzheimers och även andra sjukdomar är bara en av dessa komponenter, så kallad α-tocopherol.

– I vår studie ville vi pröva om samtliga medlemmar i E-vitaminfamiljen kunde ha en skyddande effekt mot Alzheimers sjukdom, säger Francesca Mangialasche, doktorand vid Karolinska Institutet, som lett studien.

Hög E-vitaminnivå minskar risken för Alzheimers sjukdom

Risken att drabbas av Alzheimers sjukdom var 45 till 54 procent mindre hos gruppen med höga E-vitaminnivåer. Forskarna menar att fynden talar för att den skyddande effekten av E-vitamin kan vara kopplad till en kombination av de olika medlemmarna inom E-vitaminfamiljen. En annan studie som gjorts inom området visar att höga doser av kosttillskott bestående av E-vitaminformen α-tocopherol kan kopplas till ökad dödlighet, vilket i sin tur tyder på att en god balans mellan olika E-vitaminkomponenter kan ha stor betydelse för hälsan.

– Gamla människor som grupp är stora konsumenter av kosttillskott med E-vitamin, som då oftast bara innehåller α-tocopherol i höga doser. Våra forskningsrön måste bekräftas men de öppnar för möjligheten att ett balanserat intag av E-vitamin kan ha en skyddande effekt mot demenssjukdomar, säger Francesca Mangialasche.

Rekommenderat dagligt intag

E-vitamin finns i nötter, fröer, vegetabiliska oljor, mandlar, bönor, fet fisk, groddar, fullkorn och en del mörkgröna bladväxter och fullkorn. Det gäller även margarin, ägg, rotfrukter, bär, frukt och mjölk. Den mest betydande källan för de flesta är vegetabiliska oljor.

Livsmedelsverket rekommenderar att kvinnor ska få i sig 8 milligram. Män och gravida bör äta en kost med 10 mg E-vitamin dagligen. Ammande rekommenderas 11 mg E-vitamin dagligen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: