Ange ditt sökord

Dubbdäck skadar fler än de skyddar

Dubbdäck skadar fler än de skyddar

Partiklar som frigörs när bildäck nöter mot vägbanan är ett av de allvarligaste miljöproblemen i svenska tätorter. De små partiklarna vi andas in letar sig ned i lungorna och ut i blodomloppet. De ger upphov till bland annat hjärt-kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar och förkortar livet för tusentals människor.

Annons:

Det går att komma åt problemet – om vi hjälps åt, menar Vägverket. Det snabbaste sättet att få ned partikelhalterna är att varje bilist väljer däck efter den trafikmiljö man vistas i. Ny svensk forskning pekar på att dubbdäck sliter loss 40 gånger mer partiklar än vanliga friktionsdäck för vinterbruk. I Stockholm skulle en halvering av dubbdäcksanvändningen minska mängden skadliga partiklar med 20-25 procent.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: