Ange ditt sökord

Om man har urinvägsinfektion och får feber, ont i magen eller ländryggen bör man kontakta vården direkt. Foto: Shutterstock

Om man har urinvägsinfektion och får feber, ont i magen eller ländryggen bör man kontakta vården direkt. Foto: Shutterstock

Drabbas du ofta av urinvägsinfektion? 

Många kvinnor drabbas av urinvägsinfektion oftare än andra vilket kan ha flera orsaker. Men vad är det egentligen som gör att man får urinvägsinfektion och vad är sant och falsk gällande huskurer och orsaker?

Annons:

Urinvägsinfektion orsakas oftast av bakterier som har kommit in i urinröret och tagit sig vidare upp i urinblåsan. Kvinnor får lättare urinvägsinfektion eftersom deras urinrör är kortare än mäns. Symtom kan vara känslan av att behöva kissa ofta, sveda i urinröret, smärta i nedre delen av magen och ibland kan även blod urinen förekomma.

– En del kvinnor får lättare urinvägsinfektion än andra och det kan ha flera orsaker. Vissa kan få det av samlag, vid användning av pessar eller kondom med spermiedödande medel, en antibiotikakur kan påverka den naturliga bakteriefloran och för äldre kvinnor kan torra och sköra slemhinnor vara en orsak. Gravida har också en ökad risk att drabbas, säger Helena Irberger, specialist i allmänmedicin på Doktor24.

Tips på vad du själv kan göra när du börjar känna av symtom:

  • Drick mer än vanligt – vid de första tecknen på urinvägsinfektion är det bra att dricka mycket. Det ökar genomströmningen av vätska i systemet och kan hjälpa till att skölja ur bakterier som fått fäste.
  • Håll dig varm – lägg en värmedyna eller vetekudde på nederdelen av magen där du har ont. Det kan minska både smärtan och inflammationen.
  • Kissa ut allt – ibland har vi bråttom och tar oss inte tid att se till att tömma blåsan ordentligt. Ställ dig upp en kort stund efter att du kissat ut det mesta, sätt dig igen och försök få ut de sista dropparna för att tömma blåsan helt.
  • Receptfria värktabletter kan vara bra vid urinvägsinfektion eftersom de fungerar både smärtstillande och inflammationshämmande.
  • Att kissa efter samlag förebygger urinvägsinfektion – att sex kan var en orsak till urinvägsinfektion stämmer. Genom att tömma blåsan efter samlag kan eventuella bakterier sköljas ut.

Myter kring urinvägsinfektion

Tranbärsjuice förebygger urinvägsinfektion – tranbärsjuice är en vanligt förekommande huskur mot urinvägsinfektion, men det finns inga vetenskapliga bevis för att det är förebyggande eller kan få bukt med infektionen.

C-vitamin mot urinvägsinfektion – det finns heller inga bevis för att C-vitamin skulle fungera för att få bukt med infektionen.

Trånga kläder orsakar urinvägsinfektion – detta är också en skröna och stämmer inte.

Kyla, kalla bad och att man dricker för lite kan vara orsak till urinvägsinfektion – det finns inga vetenskapliga underlag för att detta i sig skulle vara orsaker.

Däremot är det bra att dricka mycket när man börjar känna av symtomen.

Då ska du söka vård

Oftast stannar infektionen i urinblåsan och kallas då urinvägsinfektion eller blåskatarr. Det är först när bakterierna tar sig upp till njurarna och njurbäckenet som det kallas för njurbäckeninflammation. Vid njurbäckeninflammation är det vanligare med feber och ont i magen eller ländryggen. Då behöver man söka vård direkt och få behandling med någon typ av antibiotika. Urinvägsinfektion hos kvinnor blir oftast bättre av sig själv efter några dagar, men har du besvärliga symtom som inte förbättras inom några dagar, har du blod i urinen eller misstänker sexuell smitta är det bra att söka vård. Män, gravida och barn under 15 år bör söka vård direkt.

Annons:

Källor:

urinvägsinfektion.se

Doktor24

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: