Ange ditt sökord

Håll hunden under uppsikt när du grillar! Fastnar matresterna i hundens mage eller tarm kan det krävas en operation. Foto: Shutterstock

Håll hunden under uppsikt när du grillar! Fastnar matresterna i hundens mage eller tarm kan det krävas en operation. Foto: Shutterstock

Dina grillrester kan vara farliga för din hund

Ljumma sommarkvällar lockar till grillning och utomhushäng med picknick. Men har du hunden med dig så håll den under uppsikt! Våra vanligaste grilltillbehör kan nämligen orsaka hunden svåra skador. 

Annons:

Som hundägare ska du vara uppmärksam på förändrat allmäntillstånd och kräkningar. 

Kan fastna i mage och tarm

Vankas det grillmiddag så läggs det gärna majskolvar, köttbitar och kanske några grillspett på grillen. Utsökt gott tycker både vi och våra jyckar, men för hunden kan det gå riktigt illa om man inte ser upp. Fastnar matresterna i hundens mage eller tarm kan det krävas en operation. 

Enligt Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar, är majskolvar särskilt förrädiska då de kan göra att det blir totalstopp i tarmen, ett tillstånd som kan vara livshotande. 

Symtom på att hunden ätit något olämpligt

Därför är det viktigt att man som hundägare har god uppsikt över sitt husdjur, så att den inte får i sig mat och rester som kan vara farligt för dem. 

Men hundar är snabba och olyckan kan förstås vara framme trots att man tycker att man har haft uppsikt över både maten och hunden. Därför ska man vara extra uppmärksam på om hunden ändrar beteende. Det kan till exempel vara att den verkar mer hängig än vanligt eller att den inte kan behålla mat eller vatten utan att kräkas. Symtom som dessa kan bero på att hunden fått i sig något olämpligt. Då bör veterinär kontaktas omgående. 

Så grillar du säkert med hund

Blir det nödvändigt att operera hunden så ersätts det vanligtvis av en hundförsäkring, men ingreppet kan vara riskabelt beroende på hur svårt skadade hundens tarmar är.

För att göra grillningen säkrare när man har hund ska man tänka på följande:

  • Bjud inte hunden på benrester, fet mat eller annat olämpligt.
  • Koppla hunden på säkert avstånd från grillen.
  • Släng dina grillrester där hunden inte kommer åt dem.
 
Annons:

Källor:

Sveland Djurförsäkringar

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: