Ange ditt sökord

En digital tallrik skulle kunna hjälpa barn med allergi att planera sina måltider. Foto: Shutterstock

En digital tallrik skulle kunna hjälpa barn med allergi att planera sina måltider. Foto: Shutterstock

Digital tallrik ska lära barn om hälsosamma matvanor

En ny, digital och webbaserad tallrik ska hjälpa barn att lära sig mer om hälsosamma matvanor. 

Annons:

Madeleine Svensson, universitetslektor, har fått ett stipendium på 100 000 kronor för sin virtuella tallrik rapporterar Dagens medicin.

Interaktiv tallrik

Den digitala webbaserade tallriken låter användaren klicka och dra bilder på mat till och från tallriken. 

Från början var projektet en hemsida för medelålders överviktiga män där man skulle kunna fylla i sina matvanor med hjälp av den interaktiva tallriken. Användandet av bilder skulle underlätta för männen att komma ihåg vad de ätit. De 100 000 kronorna som stipendiet är på kommer nu att användas till att anpassa och vidareutveckla verktyget så att det passar barn. 

Ska stötta gott ätande

Målet med utvecklingen är att ta fram ett webbaserat verktyg som ska hjälpa barn att lära sig mer om mat och hälsa. Verktyget är även tänkt att finnas som app till mobiler och läsplattor. 

Genom den digitala tallriken hoppas Madeleine Svensson, som även är doktor i medicinsk vetenskap och arbetar inom sektionen för hälsa och samhälle vid Högskolan i Halmstad, att barn ska lära sig om näringslära och hur man bäst komponerar en måltid. Hon menar att det är lättare att ta till sig information om mat och måltid på den här vägen. Till en början kommer halländska barn att delta i studien. 

Ska kunna användas överallt

Den digitala tallriken är tänkt att kunna användas som pedagogiskt instrument inte bara i skolan utan även inom vården och som ett hjälpmedel hemma.

Till exempel skulle tallriken kunna hjälpa barn med allergier att lära sig byta ut mat de inte kan äta. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: