Ange ditt sökord

Jörgens liv har förändrats efter digital sömnbehandling. Foto: Shutterstock

Jörgens liv har förändrats efter digital sömnbehandling. Foto: Shutterstock

”Digital sömnhjälp förändrade mitt liv”

I dagens 24-timmars samhälle är det inte konstigt att många någon gång får problem med sömnen. När sömnstörningen påverkar din vardag är det hög tid att söka hjälp.

Annons:

Jörgen hade under flera års tid känt sig allt tröttare och till slut satt han på arbetsmöten och fick nypa sig i armen för att inte somna.

-Det var en bedövande trötthet som gjorde att jag kände mig helt slut och tung i huvudet, berättar Jörgen. På kvällarna piggnade jag dock till, tog hand om barnen och allt fix där hemma och somnade sällan före klockan två på natten.

När fredagen kom var Jörgen helt slut och däckade tidigt på kvällen och sov ofta bort halva lördagen. Hans sömncykel var ojämn med lite sömn på vardagarna och mycket på helgen.

-En startpunkt var nog när barnen blev äldre och somnade senare, menar Jörgen. Då kom jag igång med allt som behövdes fixas först när barnen hade somnat, och sen glömde jag bort tiden. Jag tänkte ofta att jag skulle lägga mig tidigare, men när jag väl piggnat till var det svårt att komma till ro. Det här var en tuff tid och jag orkade knappt vara social på helgerna.

Sömnstörning uppmärksammas

Det var först på en 45-årskontroll på jobbet som Jörgens sömnproblem uppmärksammades. Hans fysiska värden var ok, men när sjuksköterskan frågade hur han mådde berättade han om sin trötthet.

-Jag beskrev mina sömnvanor och sjuksköterskan förstod direkt att detta inte var bra. Hon nämnde då ett pilotprojekt, Learning to Sleep, en onlinebaserad KBT- behandling med fokus på att bryta ner dåliga sömnmönster och bygga upp bättre rutiner.

Jörgen fick fylla i en bedömningsblankett och blev godkänd, men han kände sig rätt skeptisk.

-Jag är inte den som är lättövertygad kring nya saker, men eftersom sömnproblemen påverkade mig oerhört negativt, var jag redo att testa. Jag hade inget att förlora och bestämde mig för att följa alla delar av utbildningen till punkt och pricka.

Första veckan fick han fylla i en sömndagbok och snart hade han ett sömnschema att följa. Det var inga större problem första dagarna, då han till och med sov mer än vanligt. När helgen kom skulle han fortsätta med samma rutin och fick inte längre sova halva lördagen.

-Det var oerhört jobbigt, berättar Jörgen. Så fort jag satte mig ner nickade jag till. Jag fick verkligen kämpa mot känslan av att vilja gå och lägga mig. Det var tuffare än jag hade kunnat tänka mig. Nu förstod jag varför företagssjuksköterskan hade sagt att det är ok om jag behöver sjukskriva mig under den första tiden. Det var nästan som att vara berusad, men av trötthet och jag vågade inte köra bil.

Behandlingen förändrade Jörgens liv

Han fick enbart en kvarts extra sömn varje vecka. Sista veckan började det kännas något bättre och sen har det bara gått åt rätt håll, menar Jörgen. Efter sömnskolan fick han själv justera sömnen för att få en optimal rutin. I början var han noga med att hålla tiderna, men så småningom blev den nya sömnrutinen en naturlig del av livet.

-Jag är helt förbluffad över att det gick så pass bra. Idag signalerar kroppen trötthet runt klockan tolv på kvällen och jag vaknar av mig själv klockan sju på morgonen. Det som gjorde att behandlingen fungerade för mig var den ökad medvetenhet och en regelbunden sömnrutin. De personliga samtalen sporrade mig och gjorde att jag inte gav upp, när det var som tuffast. Idag mår jag mycket bättre och detta har förändrat mitt liv! Det är roligare att jobba och jag känner mig pigg på möten och orkar vara mer social. Jag är oerhört tacksam att jag fick chansen att testa denna digitala behandlingsform. Mitt tips till andra som har sömnproblem är att testa Learning to Sleep, att göra det helhjärtat och kämpa även när det är som tuffast. Ge inte upp!

Här kan du läsa mer om digital sömnhjälp.

Learning to sleep: Testa hur svåra sömnbesvär du har!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: