Ange ditt sökord

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige och kan orsaka besvärande smärta. Foto: Shutterstock

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige och kan orsaka besvärande smärta. Foto: Shutterstock

Genom en app får du digital hjälp i form av exempelvis anpassade övningar. Foto: Shutterstock

Genom en app får du digital hjälp i form av exempelvis anpassade övningar. Foto: Shutterstock

Digital behandling av knäartros är överlägsen traditionell behandling

En ny studie gjord vid University of Nottingham i England visar bland annat att patienter som genomgick digital behandling minskade sin smärta med 41 procent medan samma siffra för patienter som fick traditionell behandling endast hamnade på 6 procent.

Annons:

Ny forskning i England visar att grundbehandling av knäartros levereras mer effektivt digitalt jämfört med traditionell vård. Den digitala behandlingen ökade patienternas fysiska funktion med 48 procent, en tydlig förbättring jämfört med traditionell behandling som endast ökade den fysiska funktionen med 13 procent. Dessutom minskade smärtan med 41 procent för patienter som genomgick digital behandling jämfört med 6 procent för dem som fick traditionell behandling.

Kroniska sjukdomar står idag för 80 till 85 procent av sjukvårdskostnaderna, enligt Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Denna studie blir ännu ett inslag i den svenska debatten om digitalisering inom vården, då den tydligt understryker mervärdet av digital behandling av en av landets vanligaste förekommande kroniska sjukdomar.

I studien deltog 105 personer som var 45 år eller äldre med diagnosen knäartros. De delades slumpmässigt in i två grupper som båda fick grundbehandling, den ena digitalt och den andra traditionellt, under sex veckors tid. I det digitala programmet kopplades patienterna samman med legitimerade fysioterapeuter i en app där de fick utbildning och dagliga övningar. I den andra gruppen fortsatte patienterna sitt traditionella egenvårdsprogram enligt gällande riktlinjer samt genom att besöka sin allmänläkare när det ansågs nödvändigt.

Studiens resultat visar verkligen hur mycket som kan vinnas på att behandla knäartros digitalt, och detta kommer minska bördan på sjukvården, särskilt under Covid-19 när vården redan är så belastad. Vi hoppas att denna studie bidrar till att beslutsfattare inser potentialen i digitala alternativ när det gäller att behandla knäartros”, säger Sameer Akram Gohir, fysioterapeut och forskare vid University of Nottingham.

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige och cirka en miljon svenskar är drabbade. År 2032 förväntas var tredje svensk över 45 år ha fått diagnosen. Men den rekommenderade grundbehandlingen, bestående av information, handledd träning och vid behov viktkontroll, är underutnyttjad.

Annons:

Källor:

jointacademy.com

jamanetwork.com

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: