Ange ditt sökord

Diffus smärta vid depression

Diffus smärta vid depression

Depression som ger upphov till kroppsliga symtom är inte ovanligt, orsaken kan vara alltifrån sömnsvårigheter till spända muskler. Obalans av signalämnen i hjärnan antas dessutom påverka upplevelsen av smärta. Mediciner som återställer balansen har visats minska besvären.

Annons:

Stress, depression och ångest ger inte sällan upphov till kroppsliga symtom. Magbesvär, bröstsmärtor, huvudvärk och smärta från muskler och leder är vanliga. I flera fall finns ”enkla” förklaringar som att sömnsvårigheter eller spända axlar och käkar ger upphov till huvudvärk. Oro och ångest kan ge hjärtklappning som för tankarna till hjärtproblem.

Forskning visar att det förmodligen finns ytterligare anledningar till att depression ger smärta. Balansen mellan signalämnen som noradrenalin och serotonin i hjärnan är förändrad hos den som lider av depression. Dessa ämnen har en rad olika uppgifter i hjärna och ryggmärg. Bland annat dämpar de smärttrafiken från till exempel hud, muskler och leder som är på väg upp genom ryggmärgen till hjärnan.

En förklaring till att depression kan ge smärta som varken orsakas av skada, infektion eller inflammation skulle kunna vara att smärttrafiken inte hämmas på normalt sätt. Signaler som inte borde ge upphov till smärta upplevs därför som smärtsamma. Mediciner som förbättrar balansen mellan noradrenalin och serotonin i hjärna och ryggmärg har dessutom visat sig effektiv vid diffus smärta i samband med depression. Läkemedelsverket godkände nyligen en sådan medicin för just denna indikation.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: