Ange ditt sökord

Designprisnominerat dataspel för barn med diabetes

Designprisnominerat dataspel för barn med diabetes

Att balansen mellan mat och insulin är livsavgörande är inget nytt för dig som har diabetes. Nu finns det ett roligare sätt även för unga patienter att lära sig mer.

Annons:

De flesta har väl hört talas om Super Mario Bros, ett klassiskt så kallat plattformsspel. Nu kommer spelet Equalize som även det är ett plattformsspel och som ska utbilda om diabetes typ 1.

Jämna ut blodsockernivån

Spelet går ut på att jämna ut (Eqalize = jämna ut) sin blodsockernivå och man ska försöka klara olika utmaningar men hela tiden ha koll på blodsockernivån. Blir blodsockret för högt eller för lågt så svimmar din spelkarakatär.

Spelet är utvecklat i ett samarbete mellan Eli Lilly och Know IT HT i Göteborg. I första hand tänker man lansera det i Sverige, men även översätta det till andra språk. I sann tv-spelsanda har man inte tummat på kvalitet och spelupplevelse utan låtit barn och diabetesspecialister få testa spelet för att Equalize ska kunna ge den optimala spelupplevelsen.

Utbilda patienter och omgivning

Tanken med spelet är att dels utbilda barn som själva lider av diabetes 1 men även ge kompisar, familj och skolor en chans att få en inblick i vad diabetes faktiskt innebär. Peter Adolfsson som är överläkare och barndiabetolog på Drottning Silivas barn- och ungdomssjukhus har varit medicinsk sakkunnig under utvecklingen av spelet. Han säger i pressmeddelandet att han ser ett behov av nya metoder att nå ut med information. Det blir helt enkelt lite roligare vilket enligt Carin Landsmer på Eli Lilly är hela idén bakom spelet.

Eftersom diabetes typ 1 är en livslång sjukdom är det viktigt att alla är medvetna om vad sjukdomen innebär och Oskar Eklund som är vd för Know IT betonar i samma pressmeddelande att det kändes viktigt att ta fram ett bra spel för ändamålet.

Att datorspel är effektivt vid inlärning är känt sedan tidigare och Equalize vänder sig till åldersgruppen 8-14 år som har diabetes typ 1, men även till andra runt omkring som vill och kan ta till sig av spelets budskap och information. Equalize kommer att finnas på kliniker i hela Sverige och som onlinespel på www.equalize.se.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: