Ange ditt sökord

Deprimerad fortare frisk om ordinationen följs

Deprimerad fortare frisk om ordinationen följs

Det är särskilt viktigt att ta antidepressiva läkemedel enligt ordinationen. Behandlingen fungerar bättre och patienten tillfrisknar fortare. Det visar Ann-Charlotte Åkerblad i sin avhandling vid medicinska fakulteten, Uppsala universitet.

Annons:

En av studierna omfattade 1 031 patienter med depression som följdes under två år. Före studie start hade de slumpmässigt delats upp i tre grupper. I en grupp fick patienter ta del av ett skriftligt utbildningsmaterial om depression och dess behandling som komplement till läkemedelsbehandlingen. I den andra gruppen försökte man optimera läkemedels-behandlingen genom kontroller av halten av läkemedel i blodet. I den tredje gruppen, kontrollgruppen, behandlades patienterna enligt sedvanlig klinisk praxis.

Resultaten visade att endast fyra av tio patienter följde behandlingsordinationen under de första sex månaderna. Ingen av metoderna fick fler patienter att följa ordinationen, men i gruppen som fick ta del av det skriftliga materialet hade fler patienter effekt av behandlingen.

– De svarade bättre på behandlingen och tillfrisknande i högre grad, både på kort och på lång sikt, jämfört med dem som inte gjorde det, säger Ann-Charlotte Åkerblad. Faktorer som påverkade följsamheten negativt var personlighetsstörning, sensationssökande personlighetsdrag och alkohol-/drogmissbruk.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: