Ange ditt sökord

Deppighet behöver inte vara permanent

Deppighet behöver inte vara permanent

Nu visar det sig att metoder som samtalsterapi, psykodynamisk beteendeterapi och KBT kan hjälpa depressiva personer med medfödd depressläggning.

Annons:

Psykologen Rachel Maddux vid Lunds Universitet har försökt ta reda på vad det är som gör att vissa människor inte blir bättre vid behandling av depression. Hon har utgått från en teori att personer med depressiva personlighetsdrag är svårare att hjälpa. Framförallt när dessa personer just drabbas av en depression.

Känner sig nedstämda varje dag

Människor med depressiva personlighetsdrag känner sig ofta nedstämda till vardags. De är ofta oroliga, har dåligt självförtroende och är på det hela taget missnöjda med livet. I Rachel Maddux studie har hon undersökt hur många i Lund som bär på det här personlighetsdraget och det rör sig om 13 procent.

Hon medger att det är väldigt många, men att siffran inte är överraskande då den ligger i nivå med undersökningar som gjorts i bland annat USA.

Förutom att undersöka hur många som hade depressiva personlighetsdrag kollade Rachel Maddux även på hur många av dessa som söker hjälp hos en psykolog, vilket visade sig vara 44 procent. När de väl sökte psykolog var dock läget ganska akut.

Hjälptes lika mycket 

Rachel Maddux hade en tanke om att personer med depressiva personlighetsdrag i mindre utsträckning skulle bli hjälpta av metoder som samtalsterapi och psykodynamisk som kognitiv beteendeterapi men det stämde inte.

Istället såg hon att de, i samma utsträckning som personer som inte hade medfödd depressiv läggning, fick hjälp. Med det resultatet menar hon att personer som har depressiv läggning skulle må bra av terapi även om läget inte är akut.

I sina försök att ta reda på vad som gör att vissa blir hjälpta av läkemedel och samtalsterapi och andra inte kommer Rachel Maddux att undersöka även andra faktorer som biologi, uppväxt, utveckling och trauman med mera. De resultat hon hittills har fått fram visar dock att det finns hopp för de som har en depressiv personlighetstyp. 

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: