Ange ditt sökord

Vårdpersonal ska bli bättre på att använda kultur i vården. Foto: Shutterstock

Vårdpersonal ska bli bättre på att använda kultur i vården. Foto: Shutterstock

Den kulturella hjärnan – vården och kulturen

"Den kulturella hjärnan" är namnet på ett projekt vid Karolinska institutet som ska göra vården bättre på att använda kultur.

Annons:

Att kultur kan vara bra för hälsan finns det många forskningsrön som vittnar om. Ett nytt projekt vill samla den här typen av kunskap och göra den lättillgänglig för vårdpersonal och politiker. Projektet leds av professor emeritus Gunnar Bjursell.

En webbportal

Det är på sajten denkulturellahjärnan.se som man vill samla information och kunskap hur kultur kan främja vården och skapa bättre hälsa. Webbportalen, som är under uppbyggnad, är tänkt att användas av såväl vårdpersonal som politiker. Hemsidan består av bland annat forskningsrön, exempelsamlingar och konkreta “recept” på hur man kan arbeta med kultur i vården.

Projektet, som kostar 6 miljoner kronor, väntas pågå under tre år och samfinansieras av Stockholms läns landsting, Karolinska Institutet och Statens musikverk.

Nyskapande initiativ

Gunnar Bjursell säger i ett pressmeddelande att hemsidan man nu bygger upp är nyskapande då man både vill kurera och presentera ny internationell forskning. 

Enligt Gunnar Bjursell så vill man visa upp materialet på ett sådant sätt att många olika professioner och beslutsfattare har glädje av informationen och kan använda den i verksamheten.

Källa: Karolinska Institutet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: