Ange ditt sökord

Under vinterhalvåret är det svårt i Sverige att få tillräckligt med solljus och det kan vara nödvändigt att äta kosttillskott. Foto: Shutterstock

Under vinterhalvåret är det svårt i Sverige att få tillräckligt med solljus och det kan vara nödvändigt att äta kosttillskott. Foto: Shutterstock

D-vitamin, har du för högt eller lågt värde?

D-vitamin är en viktig beståndsdel i kroppens ämnesomsättning och brist på vitaminet har en roll i många sjukdomar.

Annons:

Huvudkällorna till D-vitamin är solljus och kosttillskott.

Unikt bland vitaminerna

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett så kallat steroidhormon, i likhet med könshormonerna testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler, och kan därför påverka hälsan på många sätt.

D-vitamin bildas i kroppen när vi belyses av solljus. I nordiska länder är det under vinterhalvåret ett problem att solen är svag och inte lyser under särskilt stor del av dygnet. Det kan därför vara nödvändigt att ta D-vitamin som kosttillskott om brist uppstår.

Varför behöver man analysera provet?

Risken för såväl infektionssjukdomar som vinter- och vårdepressioner, multipel skleros, cancer, diabetes, hjärtsjukdom, benskörhet, generell värk och övervikt kan öka vid D-vitaminbrist.

Ett lågt värde kan beror på att du inte fått tillräckligt med sol. Under vinterhalvåret är det svårt i Sverige att få det, och det kan vara nödvändigt att äta kosttillskott.

Om jag har ett högt värde – vad kan det bero på?

I sällsynta fall är D-vitaminhalten ovanligt hög. Du bör då minska på ditt D-vitaminintag och konsultera din läkare.

Vilka faktorer avgör hur mycket D-vitamin jag får i mig dagligen?

D-vitamin finns i mat, särskilt i fet fisk och mejeriprodukter – men halterna är för låga för att vara tillräckliga. De två huvudkällorna till D-vitamin är solljus och kosttillskott.

Din hudfärg kan vara viktig. Ju ljusare hy du har, desto mer D-vitamin tar du upp från solljuset. Om du alltså är mörkhyad och bor långt norrut är risken stor att du inte får tillräckligt med D-vitamin från solen och därför måste komplettera med kosttillskott.

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: