Ange ditt sökord

Under vinterhalvåret är det svårt i Sverige att få tillräckligt med solljus och det kan vara nödvändigt att äta kosttillskott. Foto: Shutterstock

Under vinterhalvåret är det svårt i Sverige att få tillräckligt med solljus och det kan vara nödvändigt att äta kosttillskott. Foto: Shutterstock

D-vitamin, har du för högt eller lågt värde?

D-vitamin är en viktig beståndsdel i kroppens ämnesomsättning och brist på vitaminet har en roll i många sjukdomar.

Annons:

Huvudkällorna till D-vitamin är solljus och kosttillskott.

Unikt bland vitaminerna

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett så kallat steroidhormon, i likhet med könshormonerna testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler, och kan därför påverka hälsan på många sätt.

D-vitamin bildas i kroppen när vi belyses av solljus. I nordiska länder är det under vinterhalvåret ett problem att solen är svag och inte lyser under särskilt stor del av dygnet. Det kan därför vara nödvändigt att ta D-vitamin som kosttillskott om brist uppstår.

Varför behöver man analysera provet?

Risken för såväl infektionssjukdomar som vinter- och vårdepressioner, multipel skleros, cancer, diabetes, hjärtsjukdom, benskörhet, generell värk och övervikt kan öka vid D-vitaminbrist.

Ett lågt värde kan beror på att du inte fått tillräckligt med sol. Under vinterhalvåret är det svårt i Sverige att få det, och det kan vara nödvändigt att äta kosttillskott.

Om jag har ett högt värde – vad kan det bero på?

I sällsynta fall är D-vitaminhalten ovanligt hög. Du bör då minska på ditt D-vitaminintag och konsultera din läkare.

Vilka faktorer avgör hur mycket D-vitamin jag får i mig dagligen?

D-vitamin finns i mat, särskilt i fet fisk och mejeriprodukter – men halterna är för låga för att vara tillräckliga. De två huvudkällorna till D-vitamin är solljus och kosttillskott.

Din hudfärg kan vara viktig. Ju ljusare hy du har, desto mer D-vitamin tar du upp från solljuset. Om du alltså är mörkhyad och bor långt norrut är risken stor att du inte får tillräckligt med D-vitamin från solen och därför måste komplettera med kosttillskott.

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: