Ange ditt sökord

En halv miljon människor i Sverige har problem med urinläckage. Foto: Shutterstock

En halv miljon människor i Sverige har problem med urinläckage. Foto: Shutterstock

Dålig kunskap kring urinläckage

En studie från Statens beredning för medicinsk utvärdering visar att vården inte har kunskap kring urinläckage.

Annons:

Mellan 30 och 40 procent av alla över 65 år har problem med urinläckage. Bristen på kunskap inom just vården leder till att färre kan få den vård och uppföljning som skulle behövas. 

För lite forskning kring urinläckage

Den nya utredningen, som är utförd på uppdrag av staten, visar att det finns allt för lite forskning om hur sjukvården ska kunna hjälpa personer med urinläckage. 

Studien visade att personer i 40-års åldern vill få frågor kring “kisseriet” inom vården då det är vanligt att få problem. Men då vården saknar kunskapen ställer man inte heller frågan. 

Få vågar prata om urinläckage

En halv miljon människor i Sverige har problem med urinläckage och man vet sedan tidigare att urinläckage hindrar social samvaro och försämrar livskvalten, ändå är det få som vågar prata om det. Samtidigt visar studien att det även finns för lite forskning och kunskap kring vilka man ska behandla och på vilket sätt. 

Margareta Hammarström, professor och ordförande i projektet, säger i ett uttalande att det “kanske är svårt att prata om det och det är inte en självklarhet att starta stora studier om det. Det här är dyrt och tar mycket tid och det har inte varit särskilt prioriterat att forska om det.” 

Mer kunskap kan ge fler hjälp

En som länge har efterfrågat mer kunskap på området är Märta Lautitzen, uroterapeut på Karonlinska Universitetssjukhuset. Hon säger till Sveriges radio att mer kunskap hos vårdpersonal skulle göra att fler kunde få rätt hjälp.

“Mer kunskap skulle avgjort göra att det blev mycket lättare för folk som har problem att få hjälp, för att ofta är det små åtgärder som kan ge mycket hjälp men det krävs kunskap för att kunna sätta in de åtgärderna.”

Källa: Sverige radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: