Därför skyddar lantliv mot astma

Därför skyddar lantliv mot astma

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2015-09-09
Författare: Anders Åker

Nu har forskarna tagit reda på varför den som växer upp på bondgård får ett bra skydd mot astma.

Bkom upptäckten ligger en grupp europeiska forskare som nu har publicerat resultaten av forskningen i tidskriftn Science.

Rester av bakterier

När forskarna studerade hur det kommer sig att barn som växer upp på bondgård får ett bättre skydd mot astma upptäckte man att förklaringen låg i det damm som finns på bndgårdar.

I dammet fann forskarna rester av bakterier, bakterier som visade sig sätta igång en reaktion i lungorna. Reaktionen i lungorna bidrar till att skydda mot allergisk astma.

Bra att utsättas för lite smuts

Forskarna bekräftar även den så kallade "hygienhypotesen" i sin studie. Hygienhypotesen bygger på att det kan vara bra att utsättas för lite smuts, något som Eva Sverremark- Ekström , allergiforskare och professor vid Stockholms Universitet, bekräftar i en kommentar till Sveriges Radio. Eva Sverremark-Ekström tycker inte att man ska sluta städa men bakteridödande medel kan man undvika.

Eva Sverremark-Ekström säger också till radion att den nya studien bidrar med en ny pusselbit hur sambandet ser ut mellan livet på bondgården och minskad risk att utveckla allergisk astma.

 

Veckans fråga

Är du rädd för att smittas av det nya coronaviruset?

Nyhetsbrev

E-postadress