Ange ditt sökord

Tisdagar klockan 11.45 upplever vi som den mest stressiga tiden på arbetsveckan. Foto: Shutterstock

Tisdagar klockan 11.45 upplever vi som den mest stressiga tiden på arbetsveckan. Foto: Shutterstock

Därför är tisdagar den värsta dagen på arbetsveckan

Tvärtemot vad många säkert tror är det inte måndagar, utan tisdagar som är den värsta dagen på arbetsveckan. Strax innan lunch på tisdagar upplever vi det som värst.

Annons:

Måndag må vara den dag då vi förväntas vara utvilade efter helgen och redo att ta oss an en ny vecka, men enligt en brittisk undersökning är det tisdagar som rankas som den värsta dagen. Föga överraskande är det lördagar som är den mest uppskattade dagen.

Värst tisdagar kl. 11.45 

På uppdrag av hälsoföretaget Bimuno fick brittiska forskare i uppdrag att låta 3000 anställda dokumentera och betygsätta sitt humör under en arbetsvecka via en app i mobilen. Resultatet visade att nästan hälften av deltagarna upplevde tisdag förmiddag som den stressigaste tiden på arbetsveckan. Allra sämst mår vi när klockan slår 11.45 på tisdagar. Det är då hungern kickar in och vi har börjat inse hur mycket vi faktiskt har att göra. 

Enligt 53 procent var det ett aktivt val att skjuta upp veckans uppgifter på måndagen och på så sätt mjukstarta veckan. En av tio personer uppgav också att de gjorde det till förmån för att ägna tid åt att logga in på Facebook och se vad deras vänner hade gjort under helgen.

Stressigt på jobbet

Mer än hälften av britterna som deltog i undersökningen sa att de regelbundet kände sig stressade på jobbet. Den genomsnittlige anställde upplevde åtta timmar av en normal arbetsvecka som påfrestande både mentalt och känslomässigt. Nästan en fjärdedel kände sig stressade varje dag och lika många skyllde på tung arbetsbelastning. En av fem betraktade stress som en naturlig del av jobbet. 

Bland deltagarna fanns det också några som beskyllde chef och kollegor för sin upplevda stress.

Jobb istället för lunchrast

Forskarna såg också att tisdagar var den dag som flest valde att stå över lunchrasten, förmodligen för att stresstoppen var nådd och de upplevde att de behövde komma ikapp med jobbet. Det var också en femtedel av de anställda som jobbade över på tisdagar, som en kompensation för sin dåliga insats dagen före.  

Graham Waters från Bimuno varnar dock för att det är en handling som kan bli kontraproduktiv i slutändan. Om det vill sig riktigt illa kan arbetsrelaterad stress leda till sjukskrivning. Därför är det viktigt att vi tar hand om oss själva och i högsta mån försöker undvika att stressa för mycket. 

Tips på hur du hanterar stress

Att kunna hantera sin stress är en framgångsfaktor som kommer att ge dig ett lyckligare liv. Här följer tio användbara tips på vägen: 
 
 • Hitta en balans mellan familj, arbete och fritid
 • Sätt realistiska mål
 • Lämna tid för reflektion, återhämtning och glädje
 • Sortera, prioritera och delegera
 • Slösa inte energi på onödiga saker
 • Analysera ditt stressmönster
 • Var öppen med hur du känner
 • Motionera regelbundet
 • Ät en bra och varierad kost
 • Få tillräckligt med sömn
Annons:

Källor:

The Telegraph

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: