Ange ditt sökord

Forskare har tittat närmare på hur farligt, eller ofarligt, snus faktiskt är. Foto: Shutterstock

Forskare har tittat närmare på hur farligt, eller ofarligt, snus faktiskt är. Foto: Shutterstock

Därför är snus betydligt skadligare än man trott

Ny forskning visar att snus kan vara skadligare än man tidigare trott.

Annons:

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Plos One.

Mindre farligt än rökning

Sedan tidigare är det allmänt konstaterat att snus är mindre farligt än rökning. Det beror på att när man snusar slipper man röken. Det är den farliga röken som innehåller de gifta ämnen som då dras ner i lungorna.

Vad man däremot har diskuterat är huruvida snus är hur ofarligt, eller farligt, snus är.

Endotelfunktionen

I studien har forskarna undersökt endotelfunktionen. Endotelet är det lager med celler som täcker blodkärlens insida och har stor betydelse för blodkärlens förmåga att fungera som de ska.

Totalt deltog cirka 1 600 friska män i studien.

Skadar blodkärlen

Forskarna såg att endotelfunktionen hos snusarna var i samma låga nivå som hos de deltagare som rökte. Och inte oväntat var nivån sämre än de som vare sig rökte eller snusade.

En försämrad funktion hos blodkärlen kan bland annat leda till hjärt- kärlsjukdomar som hjärtinfarkt. I en kommentar till norska TV2 konstaterar forskarna bakom studien att snus därmed är betydligt skadligare för blodkärlen än man hittills trott.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: