Ange ditt sökord

För såväl människor som däggdjur är en god REM-sömn när man är liten viktigt för hjärnans utveckling. Foto: Shutterstock

För såväl människor som däggdjur är en god REM-sömn när man är liten viktigt för hjärnans utveckling. Foto: Shutterstock

Därför är det viktigt att barn och ungdomar får tillräckligt med sömn

Att sömn är viktigt för hälsan är nog ingen nyhet men nu visar amerikanska forskare att för barn och unga är tillräckligt med sömn till och med nödvändigt för hjärnans utveckling.

Annons:

Forskningen har publicerats i vetenskapliga tidskriften Science Advances.

REM-sömn

Rapid eye movement sleep, eller REM-sömn, är den sömn då vi drömmer och våra ögon rör sig med snabba rörelser under våra ögonlock (därav namnet REM-sömn). REM-sömnen, som även kallas “drömsömn”, är vanligast förekommande när människan och andra däggdjur är små.

Under REM-sömnen aktiveras ett viktigt protein, ett protein som enligt de amerikanska forskarna enbart aktiveras under just REM-sömn. Proteinet gör våra erfarenheter mer permanenta.

Sovande kattungar

För att forskarna skulle kunna hitta proteinet som uppstår under REM-sömn tog man hjälp av kattungar. Forskarna störde kattungarnas nattsömn och kartlade därefter effekten hos kattungarna.

Baserat på resultatet av den forskningen konstaterar forskarna att såväl däggdjur som människor behöver REM-sömnen för att främja utvecklingen av hjärnan.

Viktigt att barn och ungdomar får tillräckligt med sömn

Eftersom REM-sömnen främst uppstår hos yngre människor och andra däggdjur konstaterar forskarna att det är extra viktigt att barn och ungdomar får tillräckligt med sömn. Då utvecklas hjärnans syn-, språk- och sociala förmåga korrekt.

Därför är det enligt forskarna även viktigt att REM-sömnen, som är extra känslig, inte störs av yttre faktorer. Bland annat nämner forskarna olika läkemedel som påverkar REM-sömnen och som idag skrivs ut till allt fler ungdomar.

Hur mycket behöver man sova?

Behovet av sömn verkar vara biologiskt styrt och tiden vi sover förändras med åldern. Vi sover mer som barn (16-18 timmar som spädbarn) än som unga vuxna (ca 7-8 timmar) och äldre vuxna (ca 6 timmar). Som sömnterapeut säger jag att allt mellan 6 till 9 timmar sömn per dygn är normalt, men det finns naturligtvis undantag åt både det ena och det andra hållet.

Den bästa måttstocken på hur väl vi sover är hur utvilade vi känner oss under dagtid. Det är dock vanligt att vuxna inte fyller sitt sömnbehov, vilket kan bero på det ökade tempot och de ökade kraven som samhället i stort ställer idag. Många sover mindre under arbetsveckan och mer på helgerna och uppnår på så sätt balans. Om man sover för lite under en eller några nätter kan man ofta både må och fungera bra på dagtid, men om man sover lite för lite under en längre tid så bygger man upp ett allt större sömnunderskott – och en allt större trötthet med allt som hänger ihop med den. Läs mer om sömn och varför vi behöver sova i den här artikeln.

Annons:

Källor:

Bridi M et. al. "Rapid eye movement sleep promotes cortical plasticity in the developing brain." Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.1500105., Fem vanliga frågor om sömn

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: