Ange ditt sökord

I år måste vi alla hjälpas åt att bromsa spridningen av covid-19. Det innebär att valborgsfirandet måste se annorlunda ut. Foto: Shutterstock

I år måste vi alla hjälpas åt att bromsa spridningen av covid-19. Det innebär att valborgsfirandet måste se annorlunda ut. Foto: Shutterstock

Coronaviruset sätter stopp för årets valborgsfirande

Valborgsfirandet blir annorlunda i år då vi på grund av spridningen av covid-19 behöver undvika fester och att bilda folksamlingar. Det gäller att tänka på att hålla avstånd till andra människor även utomhus. Råden gäller självklart även 1 maj och andra högtider som inträffar under våren.

Annons:

Det är Folkhälsomyndigheten som nu går ut och uppmanar svenskarna till att ställa om sitt valborgsfirande till följd av den pågående pandemin.

Kan inte samlas för många på samma plats – varken ute eller inne

I år måste vi alla hjälpas åt att bromsa spridningen av covid-19. Det innebär att valborgsfirandet måste se annorlunda ut. Det finns ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Onödiga resor över landet, trängsel och folksamlingar ska undvikas och alla behöver se till att hålla avstånd. Det är också olämpligt med större bjudningar även om de hålls i hemmet och utomhus.

– Det går bra att vara utomhus, men vi kan alltså inte samlas för många på samma plats och det behöver vara glest mellan människor, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Många kommuner och arrangörer meddelade tidigt att de har valt att ställa in årets valborgsfirande till följd av pandemin och istället arrangera digitala alternativ. MSB meddelar även att en annan risk är att det på flera håll i landet även är torrt i skog och mark vilket ökar risken för bränder. 

Känner du dig sjuk – håll dig undan andra

Den som känner sig minsta förkyld ska hålla sig undan andra helt och hållet. Den som är 70 år och äldre löper ökad risk för svår sjukdom i covid-19 och det är därför är det extra viktigt att alla som fyllt 70 år begränsar sina nära kontakter.

– Det är allas vårt ansvar att se till att skydda oss själva och varandra från smitta, och vi behöver särskilt skydda alla som är 70 år och äldre och andra som löper större risk att få allvarlig sjukdom, säger Johan Carlson.

Gäller även första maj

Samma begränsningar för antalet personer som kan samlas och rekommendationer om att undvika trängsel gäller givetvis även under första maj där demonstrationstillstånd inte ges för fler än 50 personer. Det gäller även andra högtider under våren, som ramadan med eid al-fitr. Moskéerna har tagit sitt ansvar och håller stängt av smittskyddsskäl, precis som kyrkorna gjorde under påsken och synagogorna under pesach.

– När lokaler håller stängt ska man inte samlas hemma i stället, utan bara träffa personer i sitt hushåll, säger Johan Carlson.

Tillsammans kan vi bromsa smittan

Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19. Här kommer några viktiga saker som alla kan göra:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Res inte i rusningstid om du kan undvika det. Res bara om det är nödvändigt.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Det är Folkhälsomyndigheten som ansvarar för allmänna råd inom verksamhetsområdet smittskydd och råden gäller fram till 31 december.

Annons:

Folkhälsomyndigheten

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: