Ange ditt sökord

Om du har vistats i de drabbade områdena och känner igen dig i symtomen ska du kontakta sjukvården. Foto: Shutterstock

Om du har vistats i de drabbade områdena och känner igen dig i symtomen ska du kontakta sjukvården. Foto: Shutterstock

Coronavirus covid-19: Nytt besked från Folkhälsomyndigheten – resenärer uppmanas att testa sig

Folkhälsomyndigheten har efter ett möte med europeiska länders motsvarigheter nu uppdaterat rekommendationerna till resänärer gällande coronaviuset covid-19. Personer

Annons:

som har vistats i några av de drabbade områdena bör vara uppmärksamma på luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber.

Om du har vistats i de drabbade områdena på listan och känner igen dig i symtomen ska du kontakta sjukvården, 1177, för bedömning.

Vi behöver din hjälp att få koll på coronavirusets spridning i Sverige! Gör enkät här.

Information till resenärer om det nya coronaviruset

Det nya coronaviruset covid-19 har väckt många frågor kring resor. Det handlar bland annat om vilka områden som berörs, hur man ska tänka vid resor till eller från drabbade områden, och vilka åtgärder man själv kan vidta för att undvika smittan. Fall av det nya coronaviruset har konstaterats i en rad länder utanför Kina. Däremot är det få länder förutom Kina som har rapporterat någon smittspridning. I dagsläget gäller det vissa områden i Sydkorea, Italien och Iran.

Rekommendationerna gäller:

  • Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning pågår.
  • De italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto.
  • Iran.
  • Sydkorea

Insjuknar 3-4 dygn efter kontakt

Folkhälsomyndigheten har skriftlig information till resenärer på Arlanda om hur man ska agera ifall man besökt ett drabbat område och utvecklar symtom. Däremot är det inte aktuellt i dagsläget att utföra hälsoscreening av inkommande resenärer.

– Det viktigaste är att det görs kontroller när personer lämnar ett drabbat område. Hälsoscreening av inkommande resenärer på flygplatser är både enormt resurskrävande och ineffektivt, då smittade personer kan utveckla symtomen senare. De flesta som smittas insjuknar 3-5 dygn efter kontakt med en sjuk person, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Svårt att förutse smittspridningen

Att förutse hur smittspridningen kommer att utveckla sig i världen är svårt. Därför är det viktigt att själv hålla koll på utvecklingen om man ska ut och resa. Det gör man till exempel genom att ta del av UD:s reserekommendationer och information från det aktuella landets myndigheter. På Folkhälsomyndighetens webbsida publiceras även kontinuerliga uppdateringar om utbrottet.

– Även om fler fall har upptäckts runtom i världen, så är det få platser utanför Kina och provinsen Hubei där smittspridning pågår. Vad gäller Italien så är smittspridningen bara konstaterad i några regioner. De stora skidorterna som till exempel Courmayeur, Cervinia och Madonna di Campiglio berörs inte, säger Anders Tegnell.

Det nya coronaviruset sprids genom droppsmitta, det vill säga genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar. Det bästa sättet att skydda sig från alla droppsmittor är att ha god handhygien, undvika nära kontakt med andra människor och att inte peta sig i ansiktet.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: