Coronavirus covid-19: Nytt besked från Folkhälsomyndigheten - resenärer uppmanas att testa sig

Coronavirus covid-19: Nytt besked från Folkhälsomyndigheten - resenärer uppmanas att testa sig

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2020-02-24
Uppdaterad: 2020-03-25
Författare: Anders Åker

Folkhälsomyndigheten har efter ett möte med europeiska länders motsvarigheter nu uppdaterat rekommendationerna till resänärer gällande coronaviuset covid-19. Personer som har vistats i några av de drabbade områdena bör vara uppmärksamma på luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber.

Om du har vistats i de drabbade områdena på listan och känner igen dig i symtomen ska du kontakta sjukvården, 1177, för bedömning.

Vi behöver din hjälp att få koll på coronavirusets spridning i Sverige! Gör enkät här.

Information till resenärer om det nya coronaviruset

Det nya coronaviruset covid-19 har väckt många frågor kring resor. Det handlar bland annat om vilka områden som berörs, hur man ska tänka vid resor till eller från drabbade områden, och vilka åtgärder man själv kan vidta för att undvika smittan. Fall av det nya coronaviruset har konstaterats i en rad länder utanför Kina. Däremot är det få länder förutom Kina som har rapporterat någon smittspridning. I dagsläget gäller det vissa områden i Sydkorea, Italien och Iran.

Rekommendationerna gäller:

  • Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning pågår.
  • De italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto.
  • Iran.
  • Sydkorea

Insjuknar 3-4 dygn efter kontakt

Folkhälsomyndigheten har skriftlig information till resenärer på Arlanda om hur man ska agera ifall man besökt ett drabbat område och utvecklar symtom. Däremot är det inte aktuellt i dagsläget att utföra hälsoscreening av inkommande resenärer.

- Det viktigaste är att det görs kontroller när personer lämnar ett drabbat område. Hälsoscreening av inkommande resenärer på flygplatser är både enormt resurskrävande och ineffektivt, då smittade personer kan utveckla symtomen senare. De flesta som smittas insjuknar 3-5 dygn efter kontakt med en sjuk person, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Svårt att förutse smittspridningen

Att förutse hur smittspridningen kommer att utveckla sig i världen är svårt. Därför är det viktigt att själv hålla koll på utvecklingen om man ska ut och resa. Det gör man till exempel genom att ta del av UD:s reserekommendationer och information från det aktuella landets myndigheter. På Folkhälsomyndighetens webbsida publiceras även kontinuerliga uppdateringar om utbrottet.

- Även om fler fall har upptäckts runtom i världen, så är det få platser utanför Kina och provinsen Hubei där smittspridning pågår. Vad gäller Italien så är smittspridningen bara konstaterad i några regioner. De stora skidorterna som till exempel Courmayeur, Cervinia och Madonna di Campiglio berörs inte, säger Anders Tegnell.

Det nya coronaviruset sprids genom droppsmitta, det vill säga genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar. Det bästa sättet att skydda sig från alla droppsmittor är att ha god handhygien, undvika nära kontakt med andra människor och att inte peta sig i ansiktet.

 

Veckans fråga

I söndags ställde vi om klockan - tycker du att Sverige bör avskaffa vinter- och sommartid?

Nyhetsbrev

E-postadress